Adalbertsfelsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gedeeltelijke weergave van Aken in 1566 met een schematische voorstelling van de kerk, de Adalbertsturm (met puntdak links van de kerk) en de Adalbertstor.

De Adalbertsfelsen zijn een rotsformatie aan de oostkant van de binnenstad van Aken. Ze is gelegen aan de Kaiserplatz, Stiftstraße en Heinrichsallee. Hier rijzen rotsen uit de grond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De weg langs de Adalbertsfelsen bestond al sinds de Romeinse tijd en verbond Aken met de stad Jülich.

Rond de 11e eeuw werd er op de rotsformatie de Adalbertsstift opgetrokken, die gewijd was aan Adalbert van Praag. Later werd er op die plek de Sint-Adalbertkerk gebouwd.

In het midden van de 13e eeuw werd de Ursulinertor opgericht als onderdeel van de binnenste stadsmuren. Bij de bouw legde men de nadruk op de verbinding met het belangrijke Adalbertsstift.

Direct ten zuiden van de rotsformatie werd er in de 14e eeuw de Adalbertstor opgetrokken op de weg naar Jülich als oostelijk onderdeel van de buitenste stadsmuren van Aken. De naam van deze stadspoort werd afgeleid van de stift. De Adalbertstor had een voorpoort waartussen een stenen brug lag die over de stadsgracht voerde. Op de rotsen bij de poort werd ook de weertoren Adalbertsturm gebouwd. Ter ondersteuning van de buitenste stadsmuren werden er wachthuizen gebouwd voor de manschappen die de stadspoorten en weertorens van de stadsmuur moesten bemannen. Een van die wachthuizen was gelegen op de Adalbertsfelsen. Ten noorden van de rotsen bevond zich de Wasserturm.