Adelheid Page-Schwerzmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adelheid Page-Schwerzmann
Adelheid Page-Schwerzmann
Algemene informatie
Volledige naam Adelheid Page-Schwerzmann
Geboortenaam Adelheid Schwerzmann
Bijnaam Heidi Schwerzmann
Geboren 20 augustus 1853
Zug
Overleden 15 september 1925
Cham
Nationaliteit Zwitserse
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Religie katholicisme
Beroep tuberculosebestrijdster
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Adelheid 'Heidi' Page-Schwerzmann (Zug, 20 augustus 1853 - Cham, 15 september 1925) was een Zwitserse tuberculosebestrijdster uit het kanton Zug.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Adelheid Page-Schwerzmann was een dochter van Karl Kaspar Schwerzmann, een handelaar en toeristisch gids, en van Agatha Weiss. Na haar schooltijd in Zug verbleef ze een tijdje in een pensionaat in Vevey. Ze was gehuwd met George Page en werkte voor de onderneming Anglo-Swiss Condensed Milk Company in Cham, waar haar echtgenoot de leiding over had. Ze was sterk sociaal geëngageerd en zette zich in voor de tuberculosebestrijding. Zo richtte ze in Unterägeri twee sanatoria op, een eerste in 1912 genaamd Adelheid en een tweede in 1918 genaamd Heimeli, dat speciaal voorzien was voor kinderen. In 1903 kocht ze het Sankt Andreaskasteel in Cham, dat ze liet verbouwen door architect Dagobert Keiser en waarin ze later haar intrek zou nemen. In 1921 werd ze ereburger van Cham.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ereburgerschap van Cham (1921)

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Van Orsouw, M., Stadlin, J. en Imboden, M., Adelheid, Frau ohne Grenzen: das reiche Leben der Adelheid Page-Schwerzmann, Neue Zürcher Zeitung, 2003, ISBN 978-3-03823-050-2.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]