Agathe Verhelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Agathe Verhelle

Agnes Margarita (Agathe) Verhelle (Brugge, 23 februari 1786 - Gent, 1 december 1838) richtte in 1823 te Gent de congregatie Dames de l'Instruction Chrétienne[1] op, nu gekend onder de naam Religieuzen van het Christelijk Onderwijs.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Verhelle is de dochter van François Verhelle en Caroline Van Den Bussche. Verhelle is begraven te Sint-Amandsberg, Gent.

Congregatie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze Belgische congregatie waarvan het moederhuis zich in Flône bevindt heeft scholen in België, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Amerika. De leuze van deze congregatie is “Gaudere et bene facere” – "Blij zijn en goed doen".

Scholen, kloosters, internaten[bewerken | brontekst bewerken]

In 1827 opende Agathe Verhelle in de gebouwen van het klooster te Vrasene een internaat en een externaat. Het onderwijs was gratis en er werd vooral ontfermd over peuters, kleuters en jonge meisjes die het thuis moeilijk hadden. In 1921 trokken De Dames hier weg en werd hun werk overgenomen door de zusters Franciscanen.

In Antwerpen staat de school, gelegen in de Lange Nieuwstraat 94, bekend onder de naam Instituut Dames van het Christelijk Onderwijs of De Dames. Deze school geeft hier sinds 1834 onderwijs. Op 27 november 1944 werd de school getroffen door een inslag van een V-bom waarbij een groot deel van het gebouw in puin kwam te liggen. 3 leerlingen en 6 zusters lieten hierbij het leven. De school in Brazilië vierde in 2016 hun 120-jarig bestaan onder de naam Colègio Damas. Zij eren de stichteres Agathe Verhelle nog steeds en staan stil bij wat Agathe Verhelle betekend heeft en nog steeds betekent voor de schoolgaande jeugd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]