Alan McManus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alan McManus (2013).

Alan McManus (21 januari 1971) is een Britse snookerspeler, afkomstig uit het Schotse Glasgow.

McManus staat al sinds de jaren 90 in de top-16 van de wereld, maar heeft nooit veel grote toernooien gewonnen. Hij behaalde twee keer de halve finale van het wereldkampioenschap in Sheffield, en wist in 1994 de Masters in Wembley (Londen) op zijn naam te schrijven door in de finale titelhouder Stephen Hendry te verslaan, die tot dan toe het toernooi maar liefst vijf keer achtereen had gewonnen.

Hij was de eerste Schot die daadwerkelijk doorbrak in de wereldtop na Stephen Hendry. McManus staat bekend als een tactisch sterke speler, die vooral in langere wedstrijden moeilijk te verslaan is. Opmerkelijk is dat McManus nog steeds met een oudere keu speelt, die aanvankelijk een houten schroef had in het midden, maar die is intussen vervangen door een metalen exemplaar.

De afgelopen jaren is McManus wat gezakt in de rankings. Volgens verschillende kenners is dat omdat zijn techniek niet helemaal goed is; bij het voorbereiden van een stoot richt hij niet helemaal zoals hij zijn stoot wil uitvoeren, pas bij het stoten doet hij dat in de juiste richting. Mogelijk had hij zonder dit 'mankement' meer titels gewonnen.