Albert Pomper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Albert Pomper
Albert Pomper in Onze Musici
Geboren 4 januari 1862
Overleden 11 februari 1917
Beroep(en) organist
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek
Grafsteen Albert Pomper (februari 2021)

Albert Pomper (Sneek, 4 januari 1862- Amsterdam 11 februari 1917) was een Nederlands organist, componist en wiskundige.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was zoon van wagenmakers-knecht Johannes Sipkes Pomper en Margaretha Frederika Masselink. Hij was getrouwd met Hendrica Sophia Leuning.

Hij verloor al op jeugdige leeftijd door een ongeluk zijn gezichtsvermogen. Hij werd daarop gezonden naar het Blindeninstituut te Amsterdam waar hij door Simon Reinier de Vries opgeleid werd op het orgel, maar ook in de wiskunde door Adrianus Jacobus van Pesch. Na zijn opleiding werd hij organist van een diverse kerken in Amsterdam:

  • 1884: Nieuwe Waalse Kerk
  • 1889: Nieuwe Lutherse Kerk
  • 1893: Oude Lutherse Kerk (Spui)
  • 1898: Zuiderkerk (tevens beiaardier; in dienst van Publieke Werken)
  • 1907: Munttoren (alleen beiaardier).

Hij wisselde dat vaste dienstverband af met tal van liefdadigheidsconcerten waarbij hij andere bekende musici uitnodigde. Hij was bestuurslid van de Organistenvereeniging.

Van zijn hand kwam een flinke hoeveelheid composities met name gerelateerd aan de kerk zoals Symfonie op Psalm 150 voor bariton, dwarsfluit, hobo, trompetten, bazuinen, harp, orgel en slaginstrumenten.

Ondertussen was hij ook in het bezit van de Akte Middelbaar Onderwijs en was docent wiskunde aan genoemd Blindeninstituut, en leverde diverse commentaren op het blindenonderwijs. Hij schreef artikelen voor de bladen Het Orgel en Credo.

In 1908 werd jij benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 1 februari 1909 werd zijn 25-jarig jubileum als organist gevierd; in 1914 hetzelfde voor zijn baan als wiskundeleraar. Het Stadsarchief Amsterdam heeft een uitgebreid archief van hem.[1]

Gedenkteken[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd begraven op Begraafplaats Huis te Vraag, waar eind 1917 een gedenkteken, ontworpen door Georgine Schwartze werd geplaatst.[2] Het gedenkteken van natuursteen bevat een marmeren reliëf in de vorm van een zittende in gedachten verzonken vrouwenfiguur. Boven deze vrouwen figuur zijn twee wiskundige afbeeldingen te zien aan weerszijden van het kruis. Onder de vrouwenfiguur de volgende tekst.

Albert Pomper
Geb. 4 jan. 1862. Overleden 11 febr. 1917
Organist der Ev. Luth. Gemeente
te Amsterdam
Psalm 98
Den Genialen Toonkunstenaar en eminente Wiskundige
Zijn talrijke vrienden.