Algemene begraafplaats Ameland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Algemene begraafplaats Ameland
Toegang Algemene begraafplaats aan het Bramerduinenpad
Plaats Nes
Ligging 53° 27′ NB, 5° 47′ OL
Diversen
Eigenaar  Gemeente Ameland
Detailkaart
Algemene begraafplaats Ameland (Nes)
Algemene begraafplaats Ameland
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De algemene begraafplaats Ameland is een gemeentelijke begraafplaats aan het Bramerduinenpad in de Nederlandse plaats Nes op Ameland.[1]

Oorlogsgraven[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begraafplaats liggen 69 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven, afkomstig uit landen van het Gemenebest. De meeste doden zijn op het eiland aangespoeld, zoals soldaat Richard Carswell van de Queen's Own Cameron Highlanders of Canada, die omkwam bij de Raid op Dieppe.

Oorspronkelijk waren de oorlogsgraven op Ameland verspreid over alle vier begraafplaatsen op het eiland. Aan het eind van de oorlog waren er 98 oorlogsgraven op de algemene begraafplaats. De Amerikanen zijn gerepatrieerd of overgebracht naar de militaire begraafplaats in Margraten. De Fransen en Marokkanen (gesneuveld bij de evacuatie uit Duinkerke) zijn in 1949 deels gerepatrieerd, deels overgebracht naar het Franse ereveld in Kapelle (Zeeland). Meerdere militairen in dienst van het Gemenebest en Polen zijn in 1952 om onduidelijke redenen overgebracht naar het Jonkerbos War Cemetery te Nijmegen. Alle Duitse oorlogsgraven werden in 1959 overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

Op de begraafplaats staat een herdenkingskruis (Cross of Sacrifice) naar ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Het is uitgevoerd in natuursteen, en er is een bronzen zwaard op aangebracht.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gerlof Molenaar & Martin Peters (2000): Erfenis van de storm : oorlogsgraven op Ameland

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Gebruikte bronnen: