Algemene begraafplaats van Bussum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Algemene begraafplaats van Bussum
Oude Toegangspoort Algemene Begraafplaats Bussum
Plaats Bussum
Gesticht in 1886
Uitbreiding(en) 1936, 1947
Monumentale status gemeentelijk monument
Architectuur en landschap
Oppervlakte  10 hectaren
Diversen
Eigenaar  Gooise Meren
Toegankelijkheid  Ja
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

De Algemene begraafplaats van Bussum is een algemene begraafplaats uit 1886, gelegen aan de Nieuwe Hilversumseweg 70 in toentertijd Bussum, nu in de gemeente Gooise Meren en is gedeeltelijk voor het oudste gedeelte met aanleg, padenstelsel, oude toegangshek, grafmonumenten en voormalige aula, een gemeentelijk monument.[1][2]

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Met de toename van de groei van de gemeente Bussum en met het oog op de verwachte toename van het begraven van de inwoners werd besloten om de oorspronkelijke oude algemene begraafplaats uit 1872, gelegen aan de Singel in Bussum te sluiten en te verplaatsen naar waar nu de huidige algemene begraafplaats aanwezig is.[3]

Het ontwerp is gemaakt door J.F. Everts (opzichter toentertijd van de gemeentewerken), en was voorbereid op een gestage uitbreiding die de toename aan toekomstige begravingen goed kon opvangen. De beplanting is bedacht door Dirk Tersteeg. Uitbreidingen door grondaankopen, richting het zuiden en zuidwesten, hebben plaatsgevonden in 1936 en 1947.

Het zuidwestelijke deel van de uitbreiding van de begraafplaats werd in 1952 verkocht door de gemeente Bussum aan het Rooms Katholieke kerkbestuur voor de aanleg van een Nieuwe Rooms Katholieke Begraafplaats. Daarbij werd een nieuwe toegangsweg aangelegd met toegangspoort aan de Struikheideweg.

De toegang van de Algemene begraafplaats werd gelegd aan de Nieuwe Hilversumseweg, tegenover de reeds in 1822 aangelegde Oude Rooms-Katholieke Begraafplaats Bussum. Achter een halve cirkel werd een smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers geplaatst in 1887, deze is ontworpen door de gemeente architect J.F. Everts. In de hoofdas werd in 1923 een aula naar ontwerp van gemeentearchitect G.W. Boomsma gebouwd. De zakelijk-expressionistische stijl van het gebouw en de gaafheid ervan geven de aula een tijdloze uitdrukking.

De negen grafvelden kenmerken zich door een rechtlijnige opzet met een kruisvormig patroon en zijn soms van elkaar gescheiden door graspaden.

Aan de zuidzijde zijn enkele overgangen naar de latere grotere uitbreiding gemaakt, waarbij ook een nieuwe grotere aula gemaakt is. Sinds 1974 loopt de algemene begraafplaats over in de nieuwe Rooms-Katholieke begraafplaats.

De begraafplaats beschikt over een oude toegangspoort gelegen aan de Nieuwe Hilversumseweg die meestal gesloten is en een nieuwere toegangspoort uit 1967 die meer westwaarts gelegen is aan de Hilversumseweg.

Op de begraafplaats zijn ook een zestal oorlogsgraven van inwoners omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Laatste rustplaats van o.a.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jenneke van Diest, Het oude deel van de Algemene Begraafplaats, Bussums Historisch Tijdschrift, nummer 3 2010