Allegorie van de vruchtbaarheid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allegorie van de vruchtbaarheid
Allegorie van de vruchtbaarheid
Kunstenaar Jacob Jordaens en Frans Snijders[1]
Jaar omstreeks 1623
Techniek olieverf op doek
Afmetingen 180 × 241,1 cm
Museum Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Locatie Brussel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Allegorie van de vruchtbaarheid, ook bekend onder de naam Allegorie op de vruchtbaarheid van het land, is een schilderij van de Vlaamse kunstschilders Jacob Jordaens en Frans Snijders, geschilderd omstreeks 1623, olieverf op doek, 180 x 241,1 centimeter groot.[1] Het toont een allegorische voorstelling die vruchtbaarheid en overvloed symboliseert. Tegenwoordig bevindt het schilderij zich in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel. Het meesterwerk werd door het museum aangekocht in 1827.[1]

Context[bewerken | brontekst bewerken]

Jacob Jordaens werd in 1593 in Antwerpen geboren, en stierf aldaar in 1678. Hij wordt gerekend tot de Antwerpse School en is vooral bekend geworden om zijn Vlaamse barokschilderkunst.

Afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Het schilderij toont een allegorische voorstelling die opgebouwd is uit een groep mythologische figuren. De sater rechts heeft de trekken van Abraham Grapheus, een geliefd model van Jordaens.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Allegory of Fertility by Jacob Jordaens and Frans Snijders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.