Amara (Nubië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amara
Per-Menmaatre
Per-Rameses-Meri-Amon
Tsjenem-Waset
Pedeme
Amara (Soedan)
Amara
Situering
Land Vlag van Soedan Soedan
Locatie Nubië
Coördinaten 20° 50′ NB, 30° 23′ OL
Informatie
Periode Nieuwe Rijk
opgravingen in Amara-West

Amara, gewoonlijk onderscheiden in Amara-Oost en Amara-West, is de moderne naam van een Oud-Egyptische stad in Nubië, in wat tegenwoordig Soedan is. Amara-West ligt aan de westkant van de Nijl, Amara-Oost aan de oostkant. De steden liggen ten noorden van de 3e cataract van de Nijl, in de buurt van de moderne stad Abri.

Amara-West[bewerken | brontekst bewerken]

Amara-West werd tijdens de 19e dynastie gesticht door Seti I en was, in ieder geval tijdelijk, een administratief centrum. Hier was de officiële residentie van de vertegenwoordiger van Koesj. De versterkte stad was ongeveer 200 x 200 m. Hier stond een grote tempel van Ramses II, opgegraven tussen 1938 en 1950. De naam van de stad was eerst Per-Menmaatre (Huis van Seti I), toen Per-Rameses-Meri-Amon (Huis van Ramses II) en uiteindelijk Tsjenem-Waset.

Amara-Oost[bewerken | brontekst bewerken]

Amara-Oost was belangrijk in de Meroitische periode. De Meroitische naam was Pedeme. Hier was een tempel gebouwd door koning Natakamani. De Lepsius-expeditie van 1842-1845 zag en documenteerde nog steeds acht versierde pilaren. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar overblijfselen van de stadsmuren.

Zie de categorie Amara, Nubia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.