Ambulancier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De werkplek van een ambulancier

Een Ambulancier of Ambulancier-Hulpverlener is in België een bemanningslid van een ambulance.

Functie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Ambulanceverpleegkundige voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Opleiding[bewerken]

Om ambulancier te kunnen worden dient men de opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening, ook wel DGH genoemd, te volgen in een provinciale school voor brandweer- en ambulancieropleiding. De opleiding duurt 130 uur, aangevuld met een stage op een spoedgevallendienst in een ziekenhuis. Een ambulancier heeft geen verpleegkundige achtergrond maar wel een opleiding in spoedeisende hulp. Elke ambulancier is in het bezit van een onderscheidingsteken DGH (100/112). Deze kaart wordt badge 112 genoemd. De kaart is er in twee kleuren: blauw en groen. De blauwe is voor een ambulancier en de groene kaart geeft aan dat men verpleegkundige is. De badge 112 dient vijfjaarlijks verlengd te worden door middel van een examen, en men dient iedere vijf jaar ten minste 96 uur bijscholing gevolgd te hebben.

De opleiding van een ambulancier in België is als het ware een zeer uitgebreide EHBO cursus. De ambulancier heeft geen bevoegdheid om medische handelingen te stellen zoals een verpleegkundige (zoals toedienen van medicatie en pijnstilling, plaatsen van intraveneuze toegang, plaatsen van een beademingstube, ...).

Ambulanciers zijn goed getraind op gebied van reanimatie met AED & beademingsballon. Ze moeten ook heel goed andere levensbedreigende situaties kunnen inschatten (zoals een nakend hartinfarct , een traumapatiënt die in shock dreigt te gaan, ...) en hen de nodige zorgen kunnen bieden in afwachting van een MUG (Mobiele Urgentie Groep) die uit een dokter en een verpleegkundige bestaat.

Verder zijn ambulanciers goed opgeleid in het helpen van slachtoffers van een ongeval of ander trauma, het herkennen van ziektebeelden, brandwonden, urgenties bij kinderen, ...

[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. First-Response.be Ambulancier