Anders Jahan Retzius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anders Jahan Retzius
Anders Jahan Retzius
Volledige naam Anders Jahan Retzius
Geboren 3 oktober 1742
Overleden 6 oktober 1821
Geboorteland Zweden
Standaardafkorting Retz.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Anders Jahan Retzius aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Anders Jahan Retzius (Kristianstad, 3 oktober 1742 - Stockholm, 6 oktober 1821) was een Zweedse chemicus, botanicus en entomoloog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Retzius werd geboren in Kristianstad, hij studeerde aan de Universiteit van Lund, waar hij afstudeerde in de filosofie in 1766. Daarna volgde hij een opleiding als apothekersleerling. Hij kreeg in 1766 werk als docent chemie en later natuurlijke historie in 1767 en hij werd bijzonder hoogleraar natuurlijke historie in 1777. Tot aan zijn pensioen in 1812, bekleedde hij verschillende posities op de universiteit op het gebied van natuurlijke historie, economie en scheikunde. Hij stierf in Stockholm op 6 oktober 1821.

Hij beschreef vele nieuwe soorten van insecten en deed fundamenteel werk aan hun classificatie.

Retzius werd in 1782 tot lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen verkozen.

Hij was de vader van Anders Retzius en grootvader van Gustaf Retzius. Leerlingen van Anders Jahan Retzius waren onder anderen de botanicus Carl Adolph Agardh, de zoöloog en archeoloog Sven Nilsson, de botanicus en entomoloog Carl Fredrik Fallén en de entomoloog Johan Wilhelm Zetterstedt.

Selectie van werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Primae Lineae pharmaciae : in usum praelectionum Suecico idiomate. Dieterich, Gottingae 1771 online.
  • Inledning till djur-riket : efter herr archiatern och riddaren Carl von Linnés lärogrunder (1772)
  • Observationes botanicae (1778–91)
  • Floræ Scandinaviæ prodromus; enumerans: plantas Sveciae, Lapponiae, Finlandiae, Pomeraniae, Daniae, Norvegiae, Holsatiae, Islandiae & Groenlandiae (Stockholm 1779; 2de editie (1795)
  • (edited and revised:) Charles De Geer, Genera et species insectorum, e generosissimi auctoris scriptis extraxit, digessit, quoad portem reddidit, et terminologiam insectorum Linneanam addidit (1783)
  • Lectiones publicæ de vermibus intestinalibus (1784)
  • Försök til mineral-rikets upställning. (1795)
  • (edited and revised:) Carl Linnaeus, Faunae Svecicae a C à Linné inchoatae pars prima sistens mammalia, aves, amphibia et pisces Sueciae quam recognovit, emendavit et auxit (1800).
  • Försök til en Flora Oeconomica Sveciae, eller swenska wäxters nytta och skada i hushållningen (1806–07)