Anne Revere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Anne Revere
Anne Revere (1947) in Gentleman's Agreement
Algemene informatie
Geboren 25 juni 1903
Geboorteplaats New York
Overleden 18 december 1990
Overlijdensplaats Oyster Bay
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1931 - 1975
Beroep actrice
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Anne Revere (New York, 25 juni 1903 - Oyster Bay, 18 december 1990) was een Amerikaanse actrice.

Revere was een rechtstreekse afstammelinge van de 18e-eeuwse Amerikaanse held Paul Revere. Ze is een alumnus van het Wellesley College, een liberal arts college in Wellesley bij Boston waar ze in 1926 aan afstudeerde.

Ze debuteerde in 1931 op Broadway in The Great Barrington. Vanaf dan bouwde ze een carrière uit zowel in het theater als in Hollywood. Als theateractrice werd ze in 1960 gelauwerd met een Tony Award for Best Performance by a Featured Actress in a Play, na haar rol in Toys in the Attic.

Ze werd in 1946 op de 18de Oscaruitreiking de laureate van de Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol 1945 voor haar rol als mevrouw Brown in de film National Velvet van Clarence Brown. Ze had daarnaast twee andere nominaties voor deze Oscar, in 1944 voor haar rol in The Song of Bernadette van Henry King als Louise Soubirous en in 1948 voor haar rol in Gentleman's Agreement van Elia Kazan als Mrs. Green.

Haar filmcarrière stond een hele tijd op halt nadat ze in 1951 bij haar oproeping voor de House Committee on Un-American Activities geen antwoord wenste te geven en hierbij beroep deed op het Vijfde amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten om niet te getuigen. Haar eerstvolgende filmrol volgde pas in 1970, een kleine rol in Tell Me That You Love Me, Junie Moon van Otto Preminger als miss Farber.

Intussen nam ze wel rollen op in meerdere televisiesoaps, waaronder The Edge of Night, Search for Tomorrow en Ryan's Hope.

Filmrollen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anne Revere van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Ethel Barrymore
voor None But the Lonely Heart
Academy Award voor Beste Vrouwelijke Bijrol
1945
voor National Velvet
Opvolger:
Anne Baxter
voor The Razor's Edge