Paul Revere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Paul Revere, geschilderd door John Singleton Copley.

Paul Revere (Boston (Massachusetts), 1 januari 1735 – aldaar, 10 mei 1818) was een Amerikaanse zilversmid en een held uit de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Revere was een welvarende zilversmid in Boston, die in het begin van de Amerikaanse revolutie hielp met het opzetten van een systeem voor het verzamelen van inlichtingen over de Britse troepen, die in en rond Boston gelegerd waren. In de avond van 18 april 1775 hing de koster van de Old North Church in Boston twee lantaarns aan de torenspits om aan te geven dat Britse troepen op weg waren naar de plaatsen Lexington en Concord om wapens van de revolutionairen in beslag te nemen. Toen Revere deze signalen zag, reed hij met een geleend paard met een aantal kameraden naar Lexington en Concord om de revolutionairen te waarschuwen. Revere bereikte Lexington en waarschuwde de plaatselijke revolutionairen, maar werd op weg naar Concord door de Britten aangehouden. Andere rijders van de groep wisten de revolutionairen in Concord wel te waarschuwen. Daardoor konden de revolutionairen zich voorbereiden op de eerste schermutselingen van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd, de slagen van Lexington en Concord. Alle Amerikanen leren op school over de "rit van Paul Revere", wat beschouwd wordt als een van de belangrijke patriottische daden van de Amerikaanse revolutie. Ook in het lied "Paul Revere" van countryzanger Johnny Cash wordt het leven en de rit van Paul Revere bezongen.

Revere was niet erg bekend in zijn tijd, maar hij werd onsterfelijk gemaakt door het gedicht van Henry Wadsworth Longfellow, The Midnight Ride of Paul Revere, dat Longfellow zo'n veertig jaar na de dood van Revere schreef.

Revere diende later in de oorlog als officier in een van de, voor de Amerikaanse opstandelingen, rampzaligste campagnes van de onafhankelijkheidsoorlog, de Penobscot Expeditie.

Na de oorlog was hij een van de eersten die zich bezig hield met de massaproductie van metalen, zoals koper.


Zie ook[bewerken]