Apollodorus van Damascus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Apollodorus van Damascus was een beroemde Syrische[1] of Griekse[2] architect, bruggenbouwer en beeldhouwer, omstreeks 50 geboren in Damascus en aangesteld als officiële architect door keizer Trajanus.

In 97 werd hij door Trajanus aangesteld als zijn officiële architect en hij was vanaf dat jaar verantwoordelijk voor vrijwel alle belangrijke monumenten en gebouwen, waaronder een stenen brug over de Donau, het Forum van Trajanus met de beroemde zuil van Trajanus, en de Markten van Trajanus in 110. Hij maakte gebruik van de mogelijkheden van gegoten beton in plaats van de traditionele Romeinse bouwmethodes.

Na de dood van Trajanus in 117 zette hij zijn werk voort onder Hadrianus. Hij schreef een verhandeling over oorlogsmachines die hij opdroeg aan Hadrianus. Hij beging een fatale fout door kritiek te uiten op Hadrianus' eigen ontwerp voor de Tempel van Venus en Roma. Dit werd niet getolereerd en hij werd in 130 verbannen en later op valse beschuldigingen ter dood veroordeeld en terechtgesteld.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. George Sarton (1936). "The Unity and Diversity of the Mediterranean World", Osiris 2, p. 406-463 [430].
  2. Encyclopaedia Britannica "Greek engineer and architect who worked primarily for the Roman emperor Trajan (reigned 98–117)."