Asociaal gedrag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbeeld van asociaal gedrag in het verkeer; een auto bezet meerdere parkeerplekken.

Asociaal gedrag is een vorm van publiekelijk gedrag waarbij men geen rekening houdt met andere mensen of de omgeving. Dergelijk gedrag wordt door andere mensen vaak gezien als hinderlijk (bijvoorbeeld iemand die zijn muziek zo hard zet dat de buren er last van hebben) tot zelfs gevaarlijk (bijvoorbeeld een automobilist die geen rekening houdt met andere weggebruikers). In Nederland wordt in het dagelijkse taalgebruik iemand die asociaal gedrag vertoont vaak een "aso" of hufter genoemd. Er worden voor hen ook aparte asowoningen voorzien in een tuigdorp.[1]

Asociaal gedrag kan bewust optreden, zoals in geval van vandalisme, maar soms ook onbewust door bijvoorbeeld onwetendheid. Ook een antisociale persoonlijkheidsstoornis kan bijdragen aan asociaal gedrag.

Zowel asociaal als sociaal gedrag wordt door ieder mens anders ervaren. Bij heel jonge kinderen zoals peuters kan soms asociaal gedrag optreden, maar dit wordt doorgaans geaccepteerd omdat deze kinderen nog te jong zijn en nog geen theory of mind hebben ontwikkeld om het verschil tussen beide gedragsvormen te kennen. Meestal zijn kinderen pas vanaf hun vierde/vijfde levensjaar in staat onderscheid te maken tussen asociaal en sociaal gedrag.

Behalve in het dagelijks leven kent men ook asociaal gedrag op bijvoorbeeld internet, zoals trollen.

Asociaal gedrag heeft vaak vervelende gevolgen voor de directe omgeving van de persoon die dit gedrag vertoont. In 2009 startte SIRE in Nederland een actie om onbewust asociaal gedrag aan te kaarten.

Zie ook[bewerken]

Noot

Externe links