atelier PRO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Atelier PRO is een Nederlands architectenbureau gevestigd in Den Haag. Het bureau is nationaal en internationaal actief op het gebied van architectuur, stedenbouw en interieur.

Het bureau is in 1976 opgericht door Sjoerd Schamhart, samen met Hans van Beek, Cees Nieuwenkamp en Ernst Verheij. Het is voortgekomen uit het eigen bureau van Schamhart, dat ook daarna nog zelfstandig bleef bestaan. De afkorting PRO staat voor Plan (Plek), Ruimte en Ontwikkeling.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Atelier PRO heeft een uitgebreid oeuvre van zeer verschillende gebouwen. Bekende voorbeelden zijn het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, dat gerealiseerd werd aan de hand van de principes van de 'healing environment' en Lumion, de eerste Kunskapskolan school in Nederland.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werd Woonzorgcentrum Scheldehof bekroond als Zorggebouw van het Jaar. In 2021 won The British School of Amsterdam de Geurt Brinkgreve Bokaal, de prijs voor het beste herontwikkelings- en renovatieproject van erfgoed. In 2023 werd het bureau door de internationale architectuurwebsite Architizer genoemd als nummer 7 van 'Best Architecture Firms in The Netherlands[1]'.

Selectie werken[bewerken | brontekst bewerken]

Couperusduin in Den Haag, een ontwerp van Sjoerd Schamhart, in 1976 een van de oprichters van atelier PRO

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Atelier PRO van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.