Avtozavodskaja (metrostation Moskou)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Avtozavodskaja
Автозаводская
Avtozavodskaja
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 2 van Moskou Zamoskvoretskaja-lijn
Stationsnummer 029
Opening 1 januari 1943
Historische naam
Tot Naam
5 juli 1956 Zavod imeni Stalin
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Stadsgewestelijknet
Metrolijn 14 van Moskou Moskouse Centrale Ringlijn Avtozavodskaja
Route
Metrolijn 2 van Moskou Richting Volgend station
Chovrino Paveletskaja
Alma-Atinskaja Technopark
Ligging
Coördinaten 55° 42′ NB, 37° 39′ OL
Avtozavodskaja (metro van Moskou)
Avtozavodskaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Avtozavodskaja (Russisch: Автозаводская) is een station aan de Zamoskvoretskaja-lijn van de Moskouse metro. De naam betekent autofabriek en verwijst naar het fabriekscomplex dat ongeveer 300 meter ten zuiden van het station in de meander van de Moskva ligt.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd geopend onder de naam Zavod imeni Stalina (ZiS) ofwel Stalinfabriek zoals de autofabriek vanaf 1931 was genoemd. De destalinisatie leidde in 1956 tot de naamsverandering van de fabriek in Zavod imeni Lichatsjova (ZiL), naar zijn voormalige directeur Ivan Lichatsjov. Vervolgens werd het station genoemd naar de producten van de fabriek en kreeg het de huidige naam.

Station[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is gebouwd als een ondiep gelegen zuilenstation en is in zekere zin een vereenvoudigde versie van Kropotkinskaja. Het is onderdeel van de eerste zuidelijke verlenging van lijn 2 die tijdens de derde fase van de metrobouw (1938-1944) tot stand kwam. Hoewel het station destijds het zuidelijke eindpunt was werd het toch als eerste van de drie stations aan deze verlenging geopend zodat de arbeiders per metro de fabriek konden bereiken. Hierdoor is Avtozavodskaja chronologisch het 23e en niet het 25e station van de Moskouse metro. Het station bleef tot de aansluiting van de Universiteit op de metro, in 1959, het zuidelijkste station van het net. Pas in 1969 werd lijn 2 verder naar het zuiden verlengd, ook toen om de arbeiders een verbinding met de fabriek te bieden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]