B.D. Wong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
B.D. Wong
Wong in juni 2008
Algemene informatie
Volledige naam Bradley Darryl Wong
Geboren 24 oktober 1960
Geboorteplaats San Francisco, Californië
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1983-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bradley Darryl 'B.D.' Wong (San Francisco, 24 oktober 1960) is een Amerikaans acteur van Chinese afkomst. Hij won in 1988 een Tony Award voor zijn rol als Song Liling in het toneelstuk M. Butterfly. Hij debuteerde in 1986 op het witte doek met een naamloos rolletje in The Karate Kid Part II en speelde sindsdien in meer dan vijftien films, en in meer dan 25 televisiefilms.

Verschillende filmpersonages speelde Wong meer dan eens. Zo dook de door hem vertolkte Howard Weinstein uit Father of the Bride vier jaar later opnieuw op in opvolger Father of the Bride Part II. Voor de animatiefilm Mulan sprak hij de stem in van Li Shang en deed dit voor Mulan II opnieuw.

Wong is behalve in films ook actief in televisieseries. Zijn aantal wederkerende rollen in All-American Girl (als Stuart Kim), Oz (als geestelijke Ray Mukada) en Law & Order: Special Victims Unit (als George Huang) beslaan samen meer dan 250 afleveringen. Daarnaast had hij eenmalige gastrolletjes in onder meer The X-Files en Chicago Hope.

Wong is vader van zoon Jackson Foo, die hij adopteerde met zijn voormalige partner Richie Jackson. Het kind werd ter wereld gebracht door een draagmoeder, die een eitje ingebracht kreeg van Jacksons zus dat was bevrucht met Wongs zaad.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Exclusief televisiefilms

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Exclusief eenmalige gastrollen

Zie de categorie B. D. Wong van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.