Balkbrug (brug)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Moeilijk uit te leggen waarom dit wikify is, maar meer vanwege het belerend schrijven en beweringen zonder duidelijke onderbouwing. Bijvoorbeeld Later kwam de behoefte om... bladibla. Hoezo kwam die behoefte? Wanneer? Ik wil het net niet nomineren ter overweging, maar het zit wel op het randje.

Primitieve balkbrug

Een balkbrug (ook kortweg: balk) is een eenvoudige vorm van een houten brug, meestal gemaakt om een water te overbruggen.

De oudste vorm van een balkbrug is waarschijnlijk een enkele boomstam of balk over een riviertje of slootje. Naarmate men langere en bredere bruggen nodig had werden nieuwe vormen bedacht. Zo werden er twee bomen of balken naast elkaar over een water gelegd en daar dwars overheen weer balken of dikke planken (de bevloering). Deze vormen zijn in landelijke omgevingen nog steeds te zien tussen diverse weilanden onderling, tot het nut en gemak van de boer.

Later kwam de behoefte om breder water over te steken en ontdekte men dat, als men halverwege pijlers (rechtopstaande boomstammen) in het water kon zetten om daarop de balken te laten rusten, een grotere afstand van oever tot oever kon overbruggen.

Door de voortschrijdende kennis en ervaring bleek men steeds meer in staat tot het bouwen van grotere en langere bruggen, waarover zelfs paard en wagen kon gaan. Tot op de dag van vandaag bestaan er nog veel balkbruggen.

Voorbeelden van balkbruggen[bewerken]

Amsterdam[bewerken]

  • Brug 102: Looiersgracht/Eerste Looiersdwarsstraat, gebouwd in 1795 en gerestaureerd in 1960
  • Brug 223: Kloveniersburgwal/Rusland, gebouwd in 1904

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties