Barend is weer bezig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barend is weer bezig
Barend Servet tijdens opnames van "Barend is weer bezig!"
Genre Komedie
Speelduur per afl. ± 60 minuten
Regie Wim T. Schippers
Wim van der Linden
Gied Jaspars
Ruud van Hemert
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Ellen Jens
Uitzendingen
Start 23 november 1972
Einde 29 maart 1973
Afleveringen 4 + 1 special
Netwerk of omroep VPRO
Zender Publieke omroep
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Barend is weer bezig is een Nederlands televisieprogramma geschreven en geregisseerd door Wim T. Schippers, Wim van der Linden, Gied Jaspars en Ruud van Hemert en uitgezonden door de VPRO in 1972-1973. De show werd geproduceerd door Ellen Jens. Er werden vier reguliere afleveringen en een kerstspecial uitgezonden en zorgden voor veel controverse, met name een scène waarin koningin Juliana werd bespot.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

De show werd gebouwd rond het personage Barend Servet, gespeeld door IJf Blokker, die voor het eerst was verschenen in de Fred Haché Show in 1971. Andere personages die terugkeerden van de Hachéshow waren Sjef van Oekel (gespeeld door Dolf Brouwers) en Fred Haché (gespeeld door Harry Touw). Op de typische manier van Schippers ontleende de show, net als zijn voorganger, zijn komische effecten aan platte humor, dwaze kostuums of naaktheid, chaos en absurdisme; het combineerde het triviale en banale met controversiële inhoud. Er waren vier afleveringen en een kerstspecial, Waar heb dat nou voor nodig? Voor de kerstspecial werden twee nummers geschreven door Wim T. Schippers en Clous van Mechelen voor Dolf Brouwers, "Vette jus" en "Juliana onze vorstin".

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Aflevering Titel Uitzenddatum Vlag van Nederland
1 De huwelijksadvertentie 23 november 1972
2 Barend blijft aan de gang 14 december 1972
3 Huldiging van onze held 25 januari 1973
4 Barend in België 29 maart 1973

DVD[bewerken | brontekst bewerken]

De vier afleveringen en de kerstspecial werden op dvd uitgebracht als deel 3 van Televisiepraktijken van Wim T. Schippers - sinds 1962. Op de dvd staat ook bonusmateriaal met De ondergang van de Onan(april 1976) en Echo's uit het Alpendal (augustus 1976).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]