Basiliek van Santa Maria della Salute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Basiliek van Santa Maria della Salute
De Santa Maria Della Salute
Plaats Venetië
Gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid
Coördinaten 45° 26′ NB, 12° 20′ OL
Gebouwd in 1631-1687
Architectuur
Architect(en) Baldassare Longhena
Bouwmateriaal Witte kalksteen
Stijlperiode Barok
Afmeting 70m lang en 47m breed
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De basiliek van Santa Maria della Salute is een Venetiaanse kerk die gebouwd werd in de periode 16311687 door de architect Baldassare Longhena. De kerk staat langs het Canal Grande in de wijk Dorsoduro en is opgetrokken uit witte kalksteen. Het gebouw is, afgezien van de aanbouw, achthoekig van vorm en in barokstijl gebouwd. Het hele bouwwerk rust op 100.000 eikenhouten palen.

De kerk werd destijds gebouwd omdat men dacht dat de pest eindelijk uitgebannen was. Na lange tijd stak de pest echter toch weer de kop op in de stad.

Het interieur is uitgevoerd in donkergrijze natuursteen. Het door Baldassare Longhena ontworpen hoofdaltaar domineert in het interieur. De sculpturale groep op het altaar, De Maagd verdrijft de pest, stelt een Maagd en Kind voor, als Verlosser die Venetië verdedigt tegen de pest. Het is het werk van de Vlaamse beeldhouwer Josse de Corte. Verder bevinden er zich schilderijen van Tintoretto, zoals Bruiloft te Kana, en van Titiaan, namelijk Kaïn en Abel, David en Goliath en Het offer van Abraham.


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Santa Maria della Salute op Wikimedia Commons.