Batfink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Batfink
Genre Animatie
Speelduur 5 minuten per filmpje
Bedenker Hal Seeger
Originele stemmen Frank Buxton
Len Maxwell
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 21 april 1966
Einde 4 oktober 1967
Afleveringen 100
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Batfink is een Amerikaanse animatieserie, met in de hoofdrol de gelijknamige fictieve superheld Batfink. De serie telt 100 afleveringen van elk rond de vijf minuten, die oorspronkelijk werden uitgezonden van 1966 tot 1967. In Nederland was de serie jaren '90 op het toenmalige Kindernet te zien.

Achtergrond[bewerken]

De serie is geproduceerd door de Hal Seeger Studios, in New York City en door Bill Ackerman Production in Midland Park, New Jersey. De serie was vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, waar het inmiddels een cultstatus heeft.

De serie werd snel en goedkoop geproduceerd door veel scènes te hergebruiken in latere afleveringen.

Verhaal[bewerken]

De serie draait om Batfink, een grijze, antropomorfe vleermuis, welke samen met sidekick Karate de misdaad bestrijdt. Het karakter van BatFink is afgeleid van Batman. Zijn vaste tegenstander is de gestoorde wetenschapper Hugo A-Go-Go.

Veel afleveringen bevatten vlak voor het einde een cliffhanger waarin Batfink, Karate of allebei zich in een schijnbaar onoplosbare situatie bevinden, waar ze meestal door een deus ex machina toch uit ontsnappen.

Personages[bewerken]

Batfink[bewerken]

Batfink (Frank Buxton) is een antropomorfische grijze vleermuis in een geel kostuum voorzien van een rode letter "B" op zijn borst, hij draagt rode handschoenen en laarzen. Hij heeft vleugels van staal waarmee hij kan vliegen, en waarmee hij eventuele kogels die vijanden op hem afvuren kan laten afketsen om zichzelf te beschermen. Ook bezit hij een sonar in de vorm van de letters "BEEP". Hiermee kan hij zijn vijanden lokaliseren. Deze letters gedragen zich als een levend persoon daar ze gezien kunnen worden door anderen en kunnen worden beschadigd.

Batfink woont in een split-level grot, en heeft een directe video-verbinding met zijn chef.

Karate[bewerken]

De sidekick van Batfink die hem altijd bijstaat voor eventuele hulp. Ook is hij de chauffeur van de Battiliac, de auto waarmee Batfink vaak reist. Hij is niet bijster slim en de keren dat hij Batfink uit een benarde situatie red is dat meestal meer door stom toeval dan door eigen inzicht.

Hugo A-Go-Go[bewerken]

De primaire antagonist van de serie, en een van de weinige schurken die in meer dan een aflevering meespeelt. Hugo A-Go-Go is een gestoorde wetenschapper die de wereld wil veroveren. Zijn laboratorium staat vol met de meest bizarre machines. Hij breekt geregeld de vierde wand.

Externe links[bewerken]