Benjamin Peirce

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Benjamin Peirce (1857) door Daniel Huntington.

Benjamin Peirce (Salem (Massachusetts), 4 april 1809Cambridge (Massachusetts), 6 oktober 1880) was de eerste beroemde wiskundige die geboren en getogen was in de US. Daarom wordt hij wel "de vader van de Amerikaanse wiskunde" genoemd.[1] Als eerste herkende hij de structuur van een wiskundige verzameling die nu bekend staat als lineaire associatieve algebra.[2]Ook als eerste leidde Peirce een aantal eigenschappen van deze algebra af en vond wat nu bekend staat als de "Peirce-ontbinding" van een half-enkelvoudige associatieve algebra in een directe som van enkelvoudige algebra's.[3]

Peirce was verder ook een algemeen gewaardeerde, voornamelijk theoretisch georiënteerde astronoom. Hij deed aandacht trekkende berekeningen aan de baan van de planeet Neptunus, die toen net ontdekt was (1846).

Benjamin Peirce was de vader van Charles Sanders Peirce, een beroemde filosoof en bekend wiskundige, en van Herbert H. D. Peirce, een Amerikaans diplomaat.

Literatuur[bewerken]

Noten[bewerken]

  1. Benjamin Peirce. Father of Pure Mathematics in America. An Original Anthology (Three centuries of science in America) (I. Bernard Cohen, editor). New York, Arno Press, 1980.
  2. B. Peirce's Linear associative algebra bestond in 1870 alleen als handschrift. Een dame met een mooi handschrift lithografeerde het en van die lithografie werden ongeveer honderd exemplaren gedrukt en over de wereld verspreid. Later, in 1881 werd de tekst postuum gepubliceerd in de American Journal of Mathematics 4 (1881), pp. 97-215, op initiatief van zijn zoon Charles Peirce, die het manuscript het belangrijkste werk van zijn vader vond.
  3. H. Weyl, The Theory of Groups and Quantum Mechanics, Dover (1950)