Besòs (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Besòs
Besòs
Lengte 53 km
Hoogte (bron) - m
Stroomgebied 1.038,31 km²
Monding de Middellandse Zee
Stroomt door Spanje
Besòs
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De rivier Besòs stroomt door Catalonië, Spanje. Deze rivier heet Besòs daar waar de zijrivieren Mogent en Congost bij elkaar komen. De rivier mondt uit in de Middellandse Zee. Het volledige afvoergebied betreft onder andere de volgende steden: Aiguafreda, La Garriga, Les Franqueses, Canovelles, Granollers, Montmeló, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Barcelona en Sant Adrià de Besòs. De afvoer van deze rivier is typisch mediterraan dus erg onregelmatig gedurende het jaar.

Zijrivieren[bewerken | brontekst bewerken]

Deze rivier heeft vijf belangrijke zijrivieren:

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Onbevaarbaar maar desondanks een verbinding tussen de Catalaanse kust en het binnenland. Het water werd ook gebruikt voor de irrigatie van de Barcelona plain. Voor dit doel werd rond de tiende eeuw een kanaal aangelegd, het kanaal Rec Comtal.

Doordat het door een zeer geïndustrialiseerd gebied (Metropool Barcelona) stroomt had deze rivier, gedurende de jaren 70 en 80 de twijfelachtige eer van meest vervuilde rivier van Europa. Sinds midden jaren 80 is de rivier grondig schoongemaakt. Het Fòrum Universal de les Cultures, dat in Barcelona gehouden werd in 2004, stond toe, dat er een recreatiegebied werd gecreëerd tussen de steden Barcelona, Santa Coloma de Gramenet en Sant Adrià del Besòs genaamd Parc Fluvial del Besòs.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Besòs River van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.