Bezoek aan het graf van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bezoek aan het graf van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk
Kunstenaar Philippe-Jacques van Brée
Jaar 19e eeuw
Techniek Olieverf op paneel
Afmetingen 114 × 85 cm
Museum Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Locatie Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Madonna omringd door heiligen door Peter Paul Rubens

Bezoek aan het graf van Rubens in de Antwerpse Sint-Jacobskerk is een schilderij van Antwerps kunstenaar Philippe-Jacques van Brée (1786-1871).

Situering[bewerken | brontekst bewerken]

Van Brée schilderde voornamelijk historisch en architectonisch werk, wat ook in dit schilderij tot uiting komt. Het werk geeft namelijk een beeld van het interieur van de Sint-Jacobskerk te Antwerpen tijdens de 19e eeuw. Meer bepaald wordt de grafkapel van Peter Paul Rubens afgebeeld. De kapel wordt gedecoreerd door Madonna omringd door Heiligen, een werk van Rubens vervaardigd omstreeks 1643.

Op het voorplan zien we vier vrouwen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om toeristen die tijdens hun verblijf in Antwerpen het graf bezochten. Een vrouw knielt neer op het graf van Rubens, terwijl een andere (tweede van links) het schilderij boven het altaar aan het bewonderen is. De vrouw links lijkt te lezen en is wellicht de gids.

Het werk vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Het werk werd in 2017 door de Koning Boudewijnstichting verworven via het Fonds Léon Courtin - Marcelle Bouché. De stichting slaagde er zo in om het vanuit Frankrijk terug naar België te brengen. De aankoop gebeurde op aanvraag van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, dat vervolgens het werk in bruikleen kreeg. Het werk zal in het museum worden getoond in de zaal die gewijd is aan Kijken naar Kunst.[1]