Blaaskwintet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Postzegel uit Berlijn in 1988 met een blaaskwintet

Een blaaskwintet is een bezetting van vijf blaasinstrumenten in de vaste combinatie fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn of het ensemble met deze samenstelling dat deze muziekstukken uitvoert. Een blaaskwintet wordt soms ook houtblaaskwintet genoemd, ter onderscheiding van het koperkwintet dat alleen uit koperblazers bestaat.

Repertoire[bewerken]

Antonín Rejcha was een van de eerste componisten die blaaskwintetten schreef. Hij en Franz Danzi schreven er respectievelijk 24 en 9.

Andere componisten die bekende blaaskwintetten hebben geschreven zijn Gustav Holst, Darius Milhaud, Carl Nielsen, Paul Taffanel, György Ligeti, Arnold Schönberg en Paul Hindemith. Een langere lijst met bekende composities is te vinden op de Engelstalige Wikipedia.

Bekende ensembles[bewerken]

Bekende blaaskwintetten zijn het Fodor Kwintet, het Euterpe Blaaskwintet, het Farkas Quintet Amsterdam, het Hexagone Ensemble (blaaskwintet met piano), het Philharmonisches Bläserquintett Berlin, het Blaaskwintet van Brussel, het Quintette à vent français en het Danzi Kwintet. Een langere lijst met bekende blaaskwintetten is te vinden op de Engelstalige Wikipedia.

Wikiartikelen[bewerken]