Bloods

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een Bloods-teken

De Bloods is een bende uit Los Angeles, Californië (Verenigde Staten).

De Bloods zijn herkenbaar aan de rode kleuren in hun kleding, vooral bij de bandana's die de leden dragen. Het bendesymbool van de Bloods is het woord BLOOD dat de leden spellen met hun handen. De Bloods zijn ooit opgericht door politieke organisaties voor de bescherming van zwarte buurten. De Bloods bestaan voornamelijk uit Afro-Amerikaanse leden en hebben in de loop der tijd ook in de rest van de Verenigde Staten en de rest van de wereld bendes opgericht. De Bloods zijn rivalen van de Crips maar ook rivalen van Latino bendes zoals de Compton Varrio Tortilla Flats.

De Bloods hebben zich verspreid in heel Amerika en jeugdgroepen in Europa laten zich erdoor inspireren.

Geschiedenis[bewerken]

In het begin van de jaren 1970 gingen de Avalon Garden Crips uit Inglewood zich samenvoegen met andere Crips bendes. Ze begonnen hun gebied uit te breiden naar non-Crip gebieden zoals de gebieden waar de LA Brims heersten, een machtige bende die opgericht was in 1969. Het was vanwege deze aanpassingen van de Crips dat verscheidene bendes uiteindelijk deel uit zouden maken van de Blood familie, waaronder andere de Bishops en de Athens Park Boys. De Denver Lanes hadden ook conflicten met de Crips, maar werden verslagen in een bende oorlog en werden uiteindelijk voor een heel lange tijd onbekend in Californië. De Piru Street Boys, die erg sterk waren in Compton, werkten zelf enige tijd samen met de Crips (tot 1972; toen vielen de Crips de Pirus aan). Voor een korte tijd heetten de Piru Street Boys de Piru Street Crips, en ze droegen ook traditiegetrouw blauwe bandana's.

In de zomer van 1972 hadden de Pirus een conflict met de Crips en verklaarden elkaar de oorlog. Maar ook de Pirus konden de machtige Crips niet aan dus moesten de Pirus de hulp inroepen van de Lueders Park Hustlers. Een vergadering werd in Piru Street gehouden en ze nodigden ook alle andere vijanden van de Crips uit, zoals de LA Brims, de Denver Lanes en de Bishops.

De bendes bespraken met elkaar hoe ze de Crips het beste konden bestrijden, en het creëren van een alliantie om het samen tegen de Crips op te nemen. In die tijd was kleur van bandana niet belangrijk, maar omdat de Crips blauwe bandana's droegen, ging de nieuwgevormde alliantie ermee ophouden dezelfde kleuren te dragen, en besloten om de tegenhanger van blauw te dragen, rood. De organisatie werd later de Bloods genoemd. De Pirus, Brims, Athens Park Boys en de Pueblo's gingen zich ook bij de Bloods voegen, en later iedere bende die zich bedreigd door de Crips voelde, zoals de Cedar Block Pirus waar rapper The Game vandaan komt. Bloodbendes noemen zich ook wel Piru of Damu. Damu is Swahili voor blood. Deze taal leren de Bloodleden in de gevangenis zodat bewakers niet weten waar ze over praten. Er is echter wel een scheuring ontstaan tussen Bloods en Piru's. Zo dragen Piru's nu bordeaux rood en claimen zij alleen Piru en geen Blood meer. De scheuring was ontstaan nadat een Piru-lid uit Compton een Denver Lane Blood had doodgeschoten. Hoewel de Crips hun grootste rivaal is, hebben enkele Bloodbendes een alliantie gesloten met Cripbendes. Zo hebben bijvoorbeeld de Bounty Hunter Bloods een alliantie met de PJ Watts Crips. Hun gezamenlijke vijand zijn de Grape Street Watts Crips. Bloodbendes werken alleen samen met Cripbendes als de gezamenlijke vijand een Cripbende is, tegen andere Bloodbendes samenspannen wordt niet getolereerd onder Bloodbendes.

In 2002 waren er 210 Cripbendes en 75 Bloodsbendes in Los Angeles. In 2002 waren er ongeveer 40.000 Bloodleden en 200.000 Cripleden in de Verenigde Staten.

Bloods en Hiphop[bewerken]

Gangstarapper Game is opgegroeid in Cedar Block. Zijn broer was daar een actief bendelid van de Cedar Block Piru's, hij werd later neergeschoten. Alhoewel Game daar opgroeide, woonde hij eigenlijk in een Cripbuurt, Santana Blocc. Game is tijdens een ripdeal neergeschoten en vijf keer geraakt. The Game was verdacht van poging tot moord op Suge Knight, ook een Bloodlid en directeur van platenlabel Death Row Records. Suge Knight maakte deel uit van de Mob Piru's. Zij voerden oorlog met de South Side Compton Crips. Orlando Anderson, de vermoedelijke moordenaar van Tupac, was een South Side Compton Crip. Voor het label werken veel bendeleden van de Bloods. Suge Knight Mob Piru's vochten een harde oorlog uit met de Fruit Town Piru's. In die oorlog werden enkele vrienden van Suge Knight vermoord, waaronder de man die het Deathrow Records logo had ontworpen.