Bojko Borisov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bojko Borissov

Bojko Metodiev Borisov (Bulgaars: Бойко Методиев Борисов) (Bankja, bij Sofia, 13 juni 1959) was van 2009 tot 2013 minister-president van Bulgarije.

Leven[bewerken]

Borisov was in de jaren tachtig coach van het nationale Bulgaarse karate-team en werkte daarnaast op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1991 richtte hij een beveiligingsbedrijf op en droeg zorg voor de persoonlijke beveiliging van vooraanstaande politici als Todor Zjivkov en Simeon Sakskoboerggotski. In 2001 werd hij benoemd tot secretaris-generaal op het ministerie van Binnenlandse Zaken en daarmee tot hoogste chef van de Bulgaarse politie. In 2005 werd hij gekozen in het parlement als lid van de Nationale Beweging Simeon II. In hetzelfde jaar gaf hij zijn zetel echter op nadat hij tot burgemeester van Sofia was gekozen. In 2006 richtte hij vervolgens de centrum-rechtse politieke beweging Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije (GERB) op, die in 2007 de meeste stemmen kreeg bij de Europese verkiezingen. In 2009 versloeg hij tijdens de parlementsverkiezingen de communisten, waarna hij minister-president werd van een centrum-rechtse minderheidsregering.

Na zijn verkiezingsoverwinning op de communisten in 2009 zei Borisov: “Op 16 september 1944 hebben zij mijn grootvader als een hond vermoord, vandaag huldig ik hem door hen van de troon te stoten”. Critici hekelen zijn autoritaire stijl van leidinggeven en zijn populisme.

Borisov heeft een relatie met Svetelina Borislavova, de directeur van de Bulgaarse SIBank. Op 13 maart 2013 werd Borisov opgevolgd als premier door Marin Raykov.

Hij debuteerde als voetballer op 25 augustus 2013 voor tweedeklasser FK Vitosha Bistritsa en is daarmee de oudste speler die actief was in het Bulgaarse betaaldvoetbal.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Sergej Stanisjev
Premier van Bulgarije
2009 - 2013
Opvolger:
Marin Rajkov (wnd.)