Brandenburgisches Orgelmuseum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brandenburgisches Orgelmuseum
Brandenburgisches Orgelmuseum
Locatie Bad Belzig, Brandenburg
Coördinaten 52° 8′ NB, 12° 35′ OL
Type muziekinstrumentenmuseum
Thema orgels
Detailkaart
Brandenburgisches Orgelmuseum (Duitsland)
Brandenburgisches Orgelmuseum
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Brandenburgisches Orgelmuseum is een museum in Bad Belzig in de Duitse deelstaat Brandenburg. Het museum gaat in op de geschiedenis van orgels en instrumentenbouw, toont een collectie en houdt concerten.

Het museum wordt sinds 2013 beheerd door Musica Viva, een vereniging die kerkmuziek bevordert. Het is gevestigd in de stadskerk St. Marien die aan het begin van de 13e eeuw werd gebouwd. In deze kerk werd in 1530 geschiedenis geschreven toen Maarten Luther er een preek hield.

In het museum staan orgels die in de afgelopen eeuwen zijn gebouwd, waaronder het grote kerkorgel van Johann Adolarius Papenius. Het orgel werd in 1747 door hem gebouwd. In de collectie bevinden zich bij elkaar zeven pijporgels waarvan er vijf bespeelbaar zijn, maar ook andere orgels zoals een kamerorgel en een harmonium. Daarnaast staat er allerlei gerestaureerde objecten opgesteld, waaronder een portatief.

In de expositie wordt dieper ingegaan op de regionale geschiedenis van de instrumentenbouw en de ontwikkeling van het orgel van de 18e tot en met de 20e eeuw.

Daarnaast worden er concerten gegeven en met evenementen meegewerkt, zoals de Duitse Orgeldag die jaarlijks wordt gehouden tijdens de open monumentendag (Tag des offenen Denkmals). Elke zaterdag wordt 's middags een blaassessie gehouden door torenblazers (Turmbläser).

Impressie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Brandenburgisches Orgelmuseum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.