Brug 802

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brug 802
Brug 802 (oktober 802)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Zuid
Overspant afwateringstocht
Lengte totaal 38 m
Breedte 18 m
Doorvaarthoogte 1+ NAP m
Doorvaartbreedte 4 m
Bouw
Bouwperiode 1961
Gebruik
Huidig gebruik verkeersbrug
Weg De Cuserstraat
Architectuur
Type duikerbrug
Architect(en) Peter Pennink
Dienst der Publieke Werken
Materiaal beton
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 802 is een vaste brug in Amsterdam-Zuid.

De brug is gelegen in De Cuserstraat, een oostwest lopende straat in Buitenveldert. Ze voert over een afwateringstocht die parallel loopt aan de Van der Boechorststraat aldaar. De grote verkeersstroom vindt plaats over de M. Justbrug in de Van Nijenrodeweg, vandaar dat er hier bij de rustige De Cusertstraat met een 18 meter brede brug kon worden volstaan. De brug geeft daarbij nog ruim baan voor voetgangers met relatief brede trottoirs (2 x 4 cm breed). De brug dateert net als haar buren, de M. Justbrug en brug 801 uit 1961.

De brug is ontworpen door architect Peter Pennink, destijds in dienst dan wel werkend voor de Dienst der Publieke Werken. Daar waar de brughoofden van de M. Justbrug nog bekleed werden met breuksteen, is bij brug 802 het "kale" beton te zien. De duiker is daarbij slechts vier meter breed in een gracht van 25 meter breed, de landhoofden staan dus ver het water in, maar voeren ook ver in de zachte kades hier. Opvallend aan de brug zijn de groenen leuningen, balustraden, daar waar zij in Amsterdam bij betonnen bruggen meest blauw van kleur zijn. Het geheel wordt gedragen door een paalfundering van voorgespannen betonpalen. Door de duiker loopt een faunapassage.

Sinds eind 2014 rijdt er na meer dan 49 jaar geen reguliere buslijn meer over de brug behalve een door een particulier gefinancierde Gelderlandpleinlijn.

Leuning (oktober 2018)

Zie de categorie Brug 802 (in Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.