Burschenschaft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Burschenschaften zijn traditionele Duitse studentenverenigingen.

De naam komt van Bursche, hetgeen jongen of student betekent. De Burschenschaften vinden hun oorsprong in de Urburschenschaft van Jena uit 1815, die gebaseerd was op liberale en patriottische ideeën. De term "Burschenschaft" wordt vandaag de dag echter voor een deel door zeer verschillende studentenverenigingen gebruikt.

Hoewel zich nu ongeveer 300 van de 1500 tot 2200 studentengenootschappen in het Duitse taalgebied "Burschenschaft" noemen, wordt de term in het openbaar veelal ten onrechte als verzamelnaam voor alle studentenverenigingen gebruikt. De meeste studentengenootschappen die geen Burschenschaft zijn, hebben historisch gezien geen verbinding met de Burschenschaften en kennen een geheel andere organisatie.

Met name enkele leden van de grootste overkoepelende organisatie van Burschenschaften (Dachverband), de Deutsche Burschenschaft kennen om historische redenen een politieke werking. Traditioneel georiënteerde studentenverenigingen gelden daarom in de publieke opinie in het Duitse taalgebied tegenwoordig als politiek rechts, dit vaak tot hun grote ontzetting. Zo willen het Corps (de oudste vorm van studentenverenigingen) uitdrukkelijk niet tot de Burschenschaften gerekend worden.


Zie ook[bewerken]