Cadwallon ap Cadfan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cadwallon ap Cadfan (ca. 591-634) was een Britse koning van Gwynedd in het huidige Wales. Hij werd koning na de dood van zijn vader, in ca. 625.

Enige tijd later (ca. 629) werd Gwynedd binnengevallen door bretwalda Edwin van Northumbria. Cadwallon werd verslagen, en moest vluchten naar Ierland.

Cadwallon keerde met een leger naar Groot-Brittannië terug, en sloot een verbond met Penda, koning van Mercia. Hij wist Gwynedd terug te veroveren, en samen met Penda trok hij op tegen Northumbria. In de Slag bij Hatfield Chase (12 oktober 633) werd Edwin vernietigend verslagen, de eerste overwinning van de Romano-Britten in een lange tijd.

Na de slag viel Northumbria uit elkaar, en Deira en Bernicia kregen aparte koningen. Cadwallons legers bleven tochten in het gebied uitvoeren, veroverden York en gingen op bloedige wijze te keer. De beide opvolgers van Edwin, Osric van Deira en Eanfrith van Bernicia, kwamen ook om het leven, en Cadwallon leek Northumbria veroverd te hebben. In 634 echter, in de slag bij Heavenfield, werd het leger van Cadwallon verslagen door Eanfriths broer en opvolger, Oswald. Cadwallon zelf sneuvelde in deze slag.

Cadwallon werd niet opgevolgd door zijn zoon Cadwaladr, maar door Cadfael ap Cynfedw.