Cary Grant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cary Grant
Cary Grant with glasses Allan Warren.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Archibald Alexander Leach
Geboren 18 januari 1904
Overleden 29 november 1986
Land Engeland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Cary Grant, acteursnaam van Archibald (Archie) Alexander Leach, (Bristol (Engeland), 18 januari 1904 - Davenport (Iowa), 29 november 1986), was een Amerikaans acteur van Britse komaf. Hij eindigde als de op één na Grootste Mannelijke Filmlegende van het American Film Institute, achter Humphrey Bogart.

Carrière[bewerken]

Grant maakte zijn filmdebuut in 1932 in de film This Is The Night. Hij speelde daarna in films met sterren als Tallulah Bankhead, Nancy Carroll en Marlene Dietrich. Zijn doorbraak kwam in 1933, toen hij naast Mae West speelde in de film She Done Him Wrong. Grant heeft later in interviews gezegd dat hij alles over acteren geleerd heeft van West. Met zijn charmante voorkomen maakte Grant vooral furore in romantische komedies. Een aantal daarvan maakte hij met Katharine Hepburn, waaronder Bringing Up Baby (regie: Howard Hawks) en The Philadelphia Story (regie: George Cukor). Hij speelde ook met veel succes in vier films van Alfred Hitchcock. In 1966 ging Grant met pensioen. Grant werd twee keer voor een Academy Award genomineerd, maar verloor beide keren. In 1970 ontving hij een ere-Oscar voor zijn bijdrage aan de filmindustrie.

Privéleven[bewerken]

Ondanks zijn charmante en gepolijste verschijning op het witte doek, verliep het privéleven van Grant minder gemakkelijk. Hij kon vijf huwelijken en vier scheidingen op zijn naam zetten. Hij had een dochter, Jennifer Grant, uit zijn vierde huwelijk met Dyan Cannon. In de jaren '30 deelde hij een huis met de acteur Randolph Scott. De geruchten dat ze een homoseksuele relatie zouden hebben, zorgden ervoor dat de filmstudio ze dwong apart te gaan wonen om een schandaal te voorkomen. Hoewel Grant altijd ontkend heeft biseksueel te zijn, bestaan er foto's met Scott die een zekere homo-erotische ondertoon hebben. Volgens regisseur George Cukor (die drie films met Grant maakte) wilde Scott zijn relatie met Grant aan vrienden wel toegeven, maar weigerde Grant dit om zijn imago te beschermen. De meeste biografen van Grant komen tot de conclusie dat Grant op zijn minst biseksueel was, maar echte zekerheid is er niet.

Academy Awards[bewerken]

  • 1942: nominatie voor Academy Award voor Beste Acteur voor de film Penny Serenade.
  • 1945: nominatie voor Academy Award voor Beste Acteur voor de film None But The Lonely Hearts
  • 1970: Ere-oscar voor zijn "unieke beheersing van het acteren op het witte doek, met het respect en de affectie van zijn collega's".

Filmografie[bewerken]