Checkpoint (televisieprogramma)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Checkpoint
Checkpoint in theater Haarlem in 2018
Genre Jeugd
Realityserie
Speelduur per afl. 25 minuten
Presentatie Klaas van Kruistum (2009-2015)
Rachel Rosier (2016-2020)
Michiel Beumer (2020-2021)
Tim Schouten (2021)
Eindredactie Robert Fortuijn
Voice-over Klaas van Kruistum (2009-2015)
Rachel Rosier (2016-2020)
Michiel Beumer (2021)
Hoofdrollen Zie Bezetting testteam
Regie Mark de Nijs
Wouter Peters
Jan Pool
Mike Warmels
Camera Diederick van der Eems
Geluid Ian Baker
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Gerelateerde series Checkpoint top 5
Nederland in 2050
Uitzendingen
Start 14 maart 2009
Einde 25 december 2021
Afleveringen 330 + 14 speciale
Seizoenen 22
Netwerk of omroep EO
Zender NPO Zapp
Opvolger(s) Checkpoint Basecamp
Prijzen
Gouden Televizier-Ring 2014 (Gouden Stuiver)
2015 (Nationale Televisieonderzoek 'Leukste programmaonderdeel')
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Checkpoint was een Nederlands televisieprogramma van de Evangelische Omroep voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Het programma werd door de jaren heen gepresenteerd door Klaas van Kruistum, Rachel Rosier, Michiel Beumer en Tim Schouten, aangevuld door een testteam met wisselende bezetting.

Op 16 oktober 2014 won het programma de Gouden Stuiver voor het beste kinderprogramma van 2014. Het programma liep 22 seizoenen waarna het werd omgevormd tot het nieuwe format Checkpoint Basecamp.

Programmaopzet- en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds het begin in 2009 is het format diverse malen veranderd.

Het eerste format van Checkpoint vertoonde overeenkomsten met die van Brainiac, Jackass en Fear Factor, en kan worden gezien als een combinatie daarvan. In deze opzet doet een testteam tests die door de kijker kunnen worden ingezonden. Dit wordt echter meestal niet op een wetenschappelijk correcte manier gedaan. Het is dan ook vooral een programma waarin stunts worden gedaan.

In de eerste twee seizoenen van Checkpoint bestond iedere aflevering uit een drietal tests. De tweede test uit deze reeks was standaard Jongens vs. Meiden. In deze test werden de verschillen tussen jongens en meiden onder de loep genomen en of het mannen of vrouwen zijn die beter overweg konden met een bepaalde vaardigheid of in een functie. De andere twee tests wisselden per aflevering en hierin werden vooral producten uitgelicht.

Sinds het derde seizoen, dat in het voorjaar van 2010 werd uitgezonden, is de opzet grondig veranderd. Het aantal items per aflevering wordt omhoog gebracht naar circa vier. Tevens komen er rubrieken, sommige daarvan bevatten ook een prijsvraag.

In het najaar van 2020 werd Checkpoint uitgezonden zonder testteam vanwege de coronapandemie die dat jaar uitbrak. In plaats daarvan voerde presentatrice Rachel Rosier de tests zelf uit. Als alternatief voor de tests met testteam werd door de testteamleden gestreden om de titel "Checkpoint Champion".

In 2021 wordt het format opnieuw grondig veranderd. Deze vernieuwde basisopzet is geïnspireerd door Scrapheap Challenge. De testteamleden krijgen een bouwopdracht waarbij een bepaalde constructie moet worden gemaakt met materialen uit een schroothoop. Aan het einde van de aflevering nemen de testteamleden het met hun zelfgemaakte creaties tegen elkaar op. Tussendoor wordt er een test gedaan die wederom door kijkers kan worden ingestuurd.

Na 22 seizoenen stopt het programma na 2021. In 2022 werd het programma opgevolgd door het nieuwe format Checkpoint Basecamp. Dit programma liep tot 18 maart 2023, waarna er een definitief einde kwam aan het programma. De laatste compilatie van Checkpoint Basecamp werd op 1 april uitgezonden.[1]

Terugkerende onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Jongens vs. Meiden[bewerken | brontekst bewerken]

Dit onderdeel komt in bijna iedere aflevering voor en zit reeds vanaf het begin in het programma. Hier worden de verschillen tussen jongens en meiden getest. In een drietal deeltests wordt gekeken welk geslacht het beste is in een bepaalde vaardigheid of een beroep of bij welk geslacht een bepaalde eigenschap beter is ontwikkeld. In de slotafleveringen per seizoen wordt een compilatie uitgezonden van deze tests, sinds seizoen 3 ook voorzien van seizoensuitslag. Soms komt het voor dat een hele aflevering bestaat uit één grote Jongens vs. Meiden-test. Er wordt dan in één aflevering met vier of vijf deeltests bepaald wie het beste is in een bepaalde vaardigheid of beroep.

In aflevering 12 van seizoen 2 en in aflevering 8 van seizoen 17 wordt deze rubriek tweemaal omgedoopt tot blondjes vs. brunettes. In de eerste editie worden de vooroordelen over blondharigen onder de loep genomen en in de tweede editie werd gekeken of blondjes dommer waren dan brunettes. In seizoen 6 wordt dit onderdeel twee keer afgewisseld met een versie waarin jongeren (testteamleden) het opnemen tegen ouderen en in seizoen 7, 9 en 11 met een waarin de testteamleden het opnemen tegen jongeren uit het buitenland. In seizoen 10 wordt deze test afgewisseld met tests waarbij testteamleden het moeten opnemen tegen mensen met een bepaalde handicap om te kijken of gewone mensen beter zijn in bepaalde vaardigheden dan mensen met deze handicap. Zo moest in aflevering 3 Remy het opnemen tegen rolstoeler John om te kijken of lopende mensen dingen beter kunnen dan mensen die in een rolstoel zitten. In aflevering 7 van seizoen 10 moest testteamlid Tom het opnemen tegen de slechtziende Max om te kijken of ziende mensen dingen beter kunnen dan blinde mensen.

Rubrieken[bewerken | brontekst bewerken]

In seizoen 3 wordt het programma voorzien van diverse terugkerende rubrieken. Een overzicht van alle rubrieken die het programma heeft gehad:

  • 1 Minuutje. In dit onderdeel wordt gekeken wat er gedaan kan worden binnen één minuut.
  • De Achtbaan. Hierin wordt gekeken of het mogelijk is om bepaalde handelingen te doen tijdens een rit in de achtbaan.
  • Alternatief remmen. Methoden om te remmen zonder remmen. Keerde in seizoen 15 terug als Noodstop.
  • Alternatief skateboard. Kijken op welke voorwerpen er geskatet kan worden wanneer er wieltjes onder worden gezet. Hiervoor wordt met elk voorwerp na het aanbrengen van de wieltjes een skateparcours afgelegd, waarbij wordt gekeken of dit goed gaat.
  • Auto in een Ravijn. Kijken wat er in een ravijn gelegd kan worden om ervoor te zorgen dat de inzittenden van een daarin vallende auto geen letsel oplopen.
  • De Auto Van Je Vader. Hier wordt gekeken wat er gedaan kan worden met een auto die stil op de oprit staat.
  • Bom van de Week. Hier wordt gekeken waar een per ongeluk in huis genomen bom in opgeborgen moet worden voordat hij ontploft.
  • Blussen zonder water. Manieren om te kunnen blussen zonder water.
  • Brandbescherming. Twee spelcomputers worden ingepakt met brandwerende materialen om uit te zoeken welk van de twee het meest brandwerend is(de spelcomputer met het minst brandwerende materiaal valt tijdens het gamen als eerste uit als de omhulsels in brand worden gestoken).
  • Cartoon Check. In deze rubriek wordt uitgezocht of bepaalde gebeurtenissen uit tekenfilms in het echt ook kunnen plaatsvinden.
  • Checkpoint Champion. De testteamleden maken met elkaar uit wie het beste testteamlid aller tijden is.
  • Cliffhanger. In deze rubriek worden hoogtestunts uit films op waarheid getest.
  • Feestdagen. Tips om de feestvreugde te vergroten.
  • Film Check. Zelfde als Cartoon Check, maar dan met bepaalde gebeurtenissen uit gewone films.
  • Gereedschap. Alternatieve toepassingen voor gereedschap.
  • Gevaar In Huis. In deze rubriek worden de gevaren in en rond huis onder de loep genomen.
  • Gevaarlijk Feestje. Hier worden de potentiële (brand)gevaren bij een feest getoond.
  • De Glijbaan. Hier wordt gekeken of bepaalde handelingen uitgevoerd kunnen worden tijdens het glijden door een waterglijbaan.
  • Handleidingen. In deze rubriek worden regels uit de gebruiksaanwijzingen van apparaten onder de loep genomen.
  • High Speed Camera. Snelle gebeurtenissen worden met een hogesnelheidscamera opgenomen en daarna in slow motion afgespeeld, zodat te zien is wat er dan eigenlijk gebeurt tijdens zo'n snelle gebeurtenis.
  • Hoogvliegen. Manieren om zo hoog mogelijk te kunnen vliegen.
  • In één klap. Hier wordt geprobeerd om alledaagse klussen uit te voeren met één enkele explosie. Keerde in seizoen 16 terug als Met Dynamiet.
  • Is Heter Beter. In seizoen 18 werd getest of bepaalde producten beter werkten als ze waren verhit.
  • Jong vs Oud. In seizoen 6 beurtelings met Jongens vs Meiden gedaan. In deze rubriek wordt gekeken of jongeren of ouderen ergens beter in zijn.
  • Kan het ook andersom? Hier wordt gekeken of bepaalde handelingen ook andersom kunnen.
  • Kan het sneller? Hier worden manieren getest om alledaagse klussen extra snel uit te kunnen voeren.
  • Kat vs. Hond. Hier wordt getest of de honden of de katten ergens beter in zijn.
  • De Klapper Van De Week. In deze rubriek wordt uitgezocht welke knal het hardst is.
  • Koppen of Bukken. Hier wordt gekeken of er beter gekopt of gebukt kan worden als men een bepaald object op zich af geslingerd krijgt.
  • De Kracht Van Veel/Groter Is Beter/XXXL/Is Groter Beter. Wat er kan als men van veel kleintjes één grote maakt. Keerde in latere seizoenen onder verschillende benamingen en in ietwat verschillende uitvoeringen terug.
  • Met Dynamiet. Toepassingen voor dynamiet
  • Natuurramp. Hier wordt uitgezocht waar men het beste kan schuilen in het geval van een natuurramp.
  • Net als in de film. Hier wordt gedemonstreerd hoe stuntmannen in een film hun stunts doen (onder meer vechten, weggeschoten worden en uit een huis springen).
  • Nederland vs ... In seizoen 7, 9 en 11 beurtelings met Jongens vs Meiden gedaan. In deze rubriek strijdt het testteam tegen jongeren uit een ander land om te kijken of de eigenschappen uit het betreffende land werkelijk zo bijzonder zijn of dat Nederland er misschien beter in is.
  • Nuttig vuurwerk. Toepassingen voor vuurwerk.
  • Onbreekbaar?/Hufterproof. Bepaalde voorwerpen die men als 'onbreekbaar' bestempelt worden getest op breekbaarheid. Deze test kende 4 "levels", "met de handen", "gooi en smijtwerk", "fiets en quad" en "tank". Hoe meer "levels" er gehaald werden hoe steviger het voorwerp was. In seizoen 3 heette deze rubriek Onbreekbaar?, in seizoen 12 kwam dit in een ietwat gewijzigde vorm terug onder de titel Hufterproof.
  • Ondersteboven. Hier wordt gekeken of het mogelijk is om bepaalde handelingen ondersteboven te doen.
  • De Oven. In deze rubriek wordt een bepaald voorwerp in een oven gezet om te kijken wat ermee gebeurt.
  • Poep en Plas. Toepassingen voor ontlasting.
  • Psychotest. Psychologische tests.
  • Rachels Revanche. Rachel probeert een eerder mislukte test beter te laten verlopen
  • Raket. Toepassingen voor raketten
  • Rally-auto. Hierin wordt gekeken of het mogelijk is om bepaalde handelingen te doen tijdens een rit in een rallyauto.
  • Recycle. In deze rubriek worden producten hergebruikt.
  • Rubriek. Er wordt teruggeblikt op een van de vele rubrieken van Checkpoint. De behandelde rubrieken in dit onderdeel worden in onderstaande tabel blauw weergegeven
  • Schimmelgevaar. Voedsel wordt in een container gezet om de houdbaarheid te testen. Deze test werd om de week uitgezonden aangezien het voedsel twee weken in de container moest worden gezet voor een goed resultaat. Deze rubriek werd daarom afgewisseld met de rubriek De Glijbaan.
  • Schommelschip. Hierin wordt gekeken of het mogelijk is om bepaalde handelingen te doen in een schommelschip.
  • Spreekwoorden. Hier wordt gekeken of spreekwoorden en gezegden anno 2012 nog wel kloppen.
  • Testteam vs ... Het testteam strijdt tegen jongeren met een bepaalde aandoening.
  • The Battle. Een krachtvergelijking tussen twee objecten(een interactieve rubriek, waarbij ook de tv-kijkers via instagram mogen raden wat de uitkomst is van de test).
  • Top Secret. Dit is een test die "niet geschikt is voor ouders". Er wordt namelijk getest hoe bepaalde dingen stiekem konden worden gedaan en hoe ervoor gezorgd kan worden om niet te worden betrapt als ouders binnen zouden komen.
  • To The Max. Producten worden overbelast totdat ze het begeven.
  • Vetste Test. Er wordt teruggeblikt op een van de vele tests uit de geschiedenis van Checkpoint.
  • Vuurwerk. Hier worden de gevaren van vuurwerk getoond.
  • Wanneer waait het weg?. De windkracht van twee straaljagermotoren wordt op voorwerpen losgelaten om te testen bij hoeveel wind ze wegwaaien. Hierbij vlogen sommige voorwerpen ook nog in brand door de vlammen van de straaljagermotoren.
  • Wasmachine van het balkon. Wasmachines worden met een bepaald hulpmiddel naar beneden gegooid om te testen of en zo ja waarmee ze heel blijven.
  • Was vroeger alles beter? Een product uit de tegenwoordige tijd wordt vergeleken met een vergelijkbaar product dat vroeger werd gebruikt.
  • Wat valt sneller? Twee objecten worden vanaf een hoogte naar beneden gegooid om te kijken wat sneller valt.
  • Wat als je het toch doet? In deze rubriek wordt gekeken wat er gebeurt als bepaalde handelingen die niet mogen toch gedaan worden.
  • De Windtunnel. Hier wordt gekeken of het mogelijk is om bepaalde handelingen te doen bij harde wind.

Rubrieken per seizoen[bewerken | brontekst bewerken]

Rubriek 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 Minuutje
De Achtbaan
Alternatief Remmen/Noodstop
Alternatief Skateboard
Auto In Het Ravijn
De Auto Van Je Vader
De Bom
Blussen zonder water
Brandbescherming
Cartoon Check
Checkpoint Champion
Feestdagen
Film Check
Gereedschap
Gevaar In Huis
Gevaarlijk Feestje
De Glijbaan
Handleidingen
High Speed Camera
Hoogvliegen
Is Heter Beter?
In één klap
Jong vs. Oud
Kan het ook andersom?
Kan het sneller?
Kat vs. Hond
De Klapper Van De Week
Koppen of bukken
De Kracht Van Veel/Groter Is Beter/XXXL/Is Groter Beter?
Rubriek 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Met Dynamiet
Natuurramp
Nederland vs ...
Net als in de film
Nuttig vuurwerk
Onbreekbaar?/Hufterproof
Ondersteboven
De Oven
Psychotest
Rachels Revanche
Rubriek
Raket
Rally-auto
Recycle
Schimmelgevaar
Schommelschip
Spreekworden
Testteam vs ...
The Battle
Top Secret
To The Max
Vetste Test
Vuurwerk
Wanneer waait het weg?
Wasmachine van het balkon
Wat als je het toch doet?
Wat is sneller?
Wat valt sneller?
De Windtunnel

Tests met vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

Door de jaren heen hebben enkele items in een latere aflevering een nieuwe uitvoering gekregen.

  • Jongens vs. Meiden → Ruimtelijk inzicht. In het eerste seizoen werd voor het eerst gekeken of jongens of meiden het meeste ruimtelijke inzicht hadden. Dit waren de jongens, maar er kwam protest op deze uitslag en daarom werd de test in het tweede seizoen opnieuw gedaan. Deze keer haalden de meiden wel de winst.
  • Vuurwerktest. In de achtste aflevering van het eerste seizoen werd er voor het eerst een test rond de veiligheid van vuurwerk gedaan. In de twaalfde aflevering van datzelfde seizoen een tweede. Bovendien werd het jaren later, in het vijfde en zesde seizoen, een terugkerende rubriek.
  • De spuitbustest. In de tiende aflevering van het tweede seizoen werden de gevaren van spuitbussen blootstellen aan extreme hitte onder de loep genomen door de spuitbus in een vuur te leggen, waarna deze ontplofte. In seizoen 7 werd dit opnieuw gedaan in het kader van de rubriek Handleidingen.
  • Kluiskraken. In het derde seizoen werd een poging gedaan om een kluis te openen. Met een hydraulische schaar lukte het, maar de inhoud overleefde de test niet. In het vierde seizoen werd een nieuwe test gedaan onder de titel Kluiskraak deel 2 en toen lukte het wel om de kluis te openen zonder dat de inhoud verloren zou gaan.
  • Jongens vs. Meiden → Geheim Agent. In het vierde seizoen werd voor het eerst gekeken of jongens of meiden de beste geheim agenten waren. Dit waren de meiden, maar in een speciale aflevering kregen de jongens de mogelijkheid om revanche te nemen. De jongens slaagden er inderdaad in om deze revanche te pakken.
  • Party Proof. In seizoen 5 werd een test gedaan over hoe met goedkope middelen een feest gehouden kon worden. In seizoen 7 kreeg deze test een vervolg onder de naam Feestje Thuis en in seizoen 8 een tweede vervolg onder de naam Tuinfeest.
  • Survival. In de zevende aflevering van het vijfde seizoen werd er voor het eerst een test gedaan rond overleven in de wildernis. In de elfde aflevering van datzelfde seizoen een tweede.
  • Jongens vs. Meiden → Rijbewijs. In het vijfde seizoen werd voor het eerst gekeken of jongens of meiden het beste konden autorijden. Dit waren de jongens, maar in een speciale aflevering kregen de meiden de mogelijkheid om revanche te nemen. De jongens wonnen echter ook deze revanchetest.
  • Jongens vs. Meiden → Ontsnappen. In het zesde seizoen werd er een jongens/meidentest gedaan over wie er het beste kunnen ontsnappen, in het achtste seizoen een tweede. De eerste test werd gewonnen door de meiden, de tweede door de jongens. De meiden konden tijdens de eerste test sneller ontsnappen tijdens alle tests en tijdens de tweede test konden de jongens dit veel sneller dan de meiden.
  • Jongens vs Meiden → Pijngrenstest. In seizoen 1 werd gekeken wie het beste tegen pijn kon. Dit waren de jongens. In seizoen 19 werd een tweede test gedaan. Deze werd gewonnen door de meiden.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

De tests in het programma zijn vaak relatief gevaarlijk en worden onder professionele begeleiding uitgevoerd.[2] Desondanks zijn er al meerdere ongelukken gebeurd:

  • In het item Jongens vs Meiden → Pijngrenstest raakte testteamlid Vincent onderkoeld na onder de koude douche te hebben gestaan[3] en liep testteamlid Ghislaine een blauwe plek op haar hand op toen ze werd getroffen door een paintbalpistool.
  • In de test Alternatieve fietsverlichting legde testteamlid Vincent een parcours af in het donker. Hij maakte echter een lelijke val en blesseerde hierbij zijn knie, waarvoor hij naar het ziekenhuis moest.[4]
  • In Vuurwerk → Rotjes bundelen werd een kluit van 100 rotjes in één keer afgestoken. De rondvliegende stukken brandend vuurwerk troffen presentator Klaas.
  • In Per Spoor reed Pascal in een met brandblussers aangedreven koffer over een spoorbaan. Hij remde echter niet voordat het spoor ophield, sloeg voorover en maakte een pijnlijke val op zijn knie.[5]
  • In het item Jongens vs Meiden → Klimmen en Klauteren liep Dzifa een aantal verwondingen op bij een val toen ze langs een regenpijp een gebouw op trachtte te klimmen.
  • In Jongens vs Meiden → Gameheld was er een deeltest gepland rond een real-life Mario Kart. De testteamleden moesten karten, waarbij er op hun kart een camera zat. Dit gefilmde beeld kregen de testteamleden door via een monitor in hun helm. Echter bleek dat ze op deze monitor de afstanden niet goed konden inschatten, met een crash tot gevolg. Dit incident heeft de tv-uitzending nooit gehaald.[3]
  • In Jongens vs Meiden → Waaghalzen liep testteamlid Dzifa een bloedende vinger op toen ze trachtte munten van muizenvallen af te pakken. Dit kwam omdat ze met haar vinger tussen de muizenvallen kwam toen deze dichtklapten.
  • In Jongens vs Meiden → Vuurvreter liep testteamlid Tim een brandplek op zijn arm op bij een test waarbij zijn arm in brand stond.
  • In Jongens vs Meiden → Mobiele telefoons werd testteamlid Shaniqua meerdere keren getroffen met een paintballgeweer, dermate heftig dat de test vroegtijdig afgebroken moest worden.

Presentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Internet / YouTube[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rachel Rosier (2016-2019)
  • Michiel Beumer (2019-heden)

Samenstelling testteam[bewerken | brontekst bewerken]

Vincent Meijering, testteamlid tijdens seizoenen 1 en 2

Bezetting testteam[bewerken | brontekst bewerken]

De samenstelling van het testteam verandert regelmatig. Ieder seizoen zitten er teamleden in die er het seizoen daarvoor ook al in zaten. In de meeste seizoenen komen er nieuwe teamleden bij. Vaak heeft er dan iemand het team verlaten. Dat hoeft niet per se. Ook kan het voorkomen dat het team een aantal seizoenen op rij ongewijzigd blijft.

Lid 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20* 21 22
Ghino Girbaran
Dico Verschure
Arjan de Vreugt
Ghislaine Tanamal
Romy Krommert
Vincent Meijering
Tom Berserik
Luara Prins
Rick Mackenbach
Myrthe Busch
Jasper van den Hoven
Pascal Tan
Saritha Rosaly
Chaheed Chekhchar
Dzifa Kusenuh
Dave Wai
Pien Maat
Stefan Hilterman
Carlijn Droppert
Julia Toorop
Remy Hogenboom
Sem Peelen
Shaniqua Schoop
Tim Schouten
Jaro Frijn
Gianni Koorndijk
Aaron Castrop
Lieke Augustijn
Nur Dabagh
Nigel Onwuachu
Ava-Luna Stradowski
Anne van der Vegt
Romy Ruitenbeek
Mila Mochèl
Luuk Nouwen
Marissa Wildeboer
Cody Zwier
Quinten Beuzenberg
Shanella Bleecke
Romy Ende
Rick Gerritsen
Eveline Hoogenraad
Bram Koch
Bert-Jan Overeem
Mabèl Reichenfeld
Loïs Vorsterman van Oijen
Totaal bezettingsaantal 6 8 9 8 9 10 11 12 13 15 16 18 17

* Vanwege de coronapandemie voerde presentatrice Rachel in seizoen 20 de meeste tests zelf uit. De groen weergegeven testteamleden hebben meegedaan aan Checkpoint Champion en/of maakten een gastverschijning in enkele overige tests.

Checkpoint Champion[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 kwam Checkpoint met een speciaal online programma onder de naam Checkpoint Champion. In het programma gingen vijftien testteamleden die alle in eerdere seizoenen van Checkpoint te zien zijn geweest de strijd met elkaar aan. De testteamleden gingen elke aflevering gezamenlijk een test aan en degene die daarbij als laatste eindigde viel af. Ghino Girbaran wist uiteindelijk de meeste testen het beste uit te voeren waardoor hij de finale won en de titel Checkpoint Champion kreeg. Remy Hogenboom eindige op de tweede plaats en Anne van der Vegt als derde.

Deze special bestond uit veertien afleveringen en toont gelijkenissen met het SBS6-programma De Alleskunner.

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Checkpoint in het theater voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2016 kwam het programma met zijn eigen theatervoorstelling onder de naam Checkpoint in het theater, waarin de presentator en testteamleden live met het publiek diverse tests uitvoeren. De voorstelling keerde in 2018 terug en wordt sindsdien tot heden nog uitgevoerd.

Succes[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode dat het programma loopt, zijn de kijkcijfers van de uitzendingen op zaterdagmorgen opgelopen tot boven de 200.000 kijkers per uitzending. Met een marktaandeel van boven de 20% is Checkpoint uitgegroeid tot het vlaggenschip van Zapp. Tevens is het al vaak het best bekeken programma van Nederland 3 geweest op de gehele zaterdag. Bovendien is Checkpoint een van de meest bekeken programma's op Uitzending Gemist. In 2012 stond dit programma op de achtste positie in de top 10 van Uitzending Gemist[6] en in 2013 wisten ze door te stijgen naar de vijfde positie.[7] Op 1 februari 2014 vierde het programma zijn 100e aflevering met een speciaal gastoptreden in Zapplive.

Ook de evenementen die rond het programma georganiseerd worden, zoals de jaarlijks terugkerende Checkpoint-vader/zoon-dag, zijn succesvol en worden goed bezocht.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 werd het programma bekroond met de Cinekid Kinderkast Publieksprijs in de categorie non-fictie. Het jaar daarop werd het programma genomineerd voor de prestigieuze Prix de Jeunesse International en won hier de kinderjuryprijs. Ook werd voor het tweede achtereenvolgende jaar de Cinekid Kinderkast Publieksprijs gewonnen. In 2014 werd De TV-Beelden-award voor beste jeugdprogramma in de wacht gesleept. Ook de Gouden Stuiver werd dat jaar gewonnen, na twee eerdere nominaties in 2012 en 2013. Hiermee was Checkpoint het eerste EO-programma in de geschiedenis dat genomineerd werd en ook in de prijzen viel bij de Televizier-verkiezing. Ook in 2015 vielen ze bij dit gala in de prijzen, toen ze in het kader van het Nationale Televisieonderzoek de prijs wonnen voor 'Leukste Programmaonderdeel' voor het onderdeel Wat valt sneller?. In 2016, 2017 en 2020 werd Checkpoint genomineerd voor de Zapp Award Beste Zapp-programma, later Beste Jeugdprorgramma, maar deze prijs verloor het programma aan SpangaS, respectievelijk Brugklas en het NOS Jeugdjournaal.

Jaar Prijs Status
2011 Cinekid Kinderkast Non-fictie Gewonnen[8]
2012 Prix de Jeunesse International Gewonnen[9]
2012 Gouden Stuiver Genomineerd
2012 Cinekid Kinderkast Non-fictie Gewonnen[8]
2013 Gouden Stuiver Genomineerd
2014 De TV-Beelden, beste jeugdprogramma Gewonnen
2014 Gouden Stuiver Gewonnen
2015 Nationale Televisieonderzoek 2014-2015
'Leukste programmaonderdeel'
Gewonnen
2016 Zapp Award Beste Zapp-programma Genomineerd
2017 Zapp Award Beste Zapp-programma Genomineerd
2020 Zapp Award Beste Jeugdprogramma Genomineerd
2022 Zapp Award Beste Jeugdprogramma Genomineerd

Internationale versies[bewerken | brontekst bewerken]

In 2014 werd bekendgemaakt dat het format van Checkpoint was verkocht aan de Duitse televisie. In het najaar van 2014 werd er een seizoen van tien afleveringen uitgezonden door de ZDF met een eigen testteam en Tommy Scheel als presentator.[10][11]

Seizoenen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van afleveringen van Checkpoint voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Spin-off[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Checkpoint top 5 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Begin juli 2014 kreeg het programma een spin-off getiteld Checkpoint top 5. In dit programma worden de vijf beste testmomenten getoond rond een bepaald thema. Voorbeelden hiervan zijn: de vijf beste autocrashes, de vijf smerigste testmomenten en de vijf beste ontploffingen.

Einde[bewerken | brontekst bewerken]

Na 2021 werd Checkpoint vervangen door de nieuwe productie Checkpoint Basecamp. Van dit programma werd op 5 september 2022 de eerste aflevering uitgezonden.

In maart 2023 werd bekendgemaakt dat ook Checkpoint Basecamp na twee seizoenen zou stoppen om ruimte te maken voor een nieuw te ontwikkelen format.[12] De laatste compilatie is op 1 april uitgezonden.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]