Klaas van Kruistum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Klaas van Kruistum
KlaasvanKruistumJWF10mei2009.jpg
Geboren 6 oktober 1976
Geboorteplaats Veenendaal
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep radio-dj, presentator
Jaren actief 1999-heden
Bekend van Jouw WeekendFinale!, Checkpoint, Bestemming Onbekend
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Klaas van Kruistum (Veenendaal, 6 oktober 1976) is een Nederlandse radio-dj en presentator bij de Evangelische Omroep. Als radio-dj maakt hij het radioprogramma Jouw Weekendfinale!. Tegenwoordig presenteert hij ook televisieprogramma's en evenementen bij dezelfde omroep. In het najaar van 2014 zal hij aan de slag gaan bij KRO-NCRV.

Levensloop[bewerken]

Van Kruistum was als kind al een bewonderaar van de radio. Hierdoor kwam hij al vroeg terecht bij StiLOK (STIchting Lokale Omroep Kerken), eerst als technicus en later ook presentator van jongerenprogramma's. Hij kwam in het begin van zijn carrière terecht bij Evert ten Ham, die destijds dj was op 3FM. Daar leerde hij de eerste kneepjes van het vak. Niet lang daarna werd hij aangenomen als programmamaker, geluidstechnicus en producer van commercials. Twee jaar daarna besloot hij een heel andere richting in te gaan: hij begon aan de opleiding Verpleegkunde op het hbo te Utrecht. Maar niet lang daarna kwam hij terug bij 3FM met een eigen programma.

Radio[bewerken]

Meer dan 3 jaar lang is Van Kruistum presentator van het radioprogramma X-ion, een onderdeel van Xnoizz, een serie radioprogramma's bij de Evangelische Omroep op 3FM. Tevens werkt Van Kruistum mee aan GospelFM. Maar na die tijd wil hij aan een nieuw avontuur beginnen, en vertrekt Klaas naar YAM FM.

Na drie jaar komt hij toch weer terug bij de Evangelische Omroep, waar hij het programma Klaas Vaak presenteert in de nacht van woensdag op donderdag. Ook richt hij zich op de webradio van EO-Ronduit en heeft hij sinds oktober 2005 weer een vaste uitzending op zondagavond, genaamd Ronduit.nl. Sinds 2006 presenteert Van Kruistum Jouw Weekendfinale! op de zondagavond, in het seizoen 2010-2011 samen met Miranda van Holland; in 2014 neemt Joram Kaat het stokje over.

Televisie[bewerken]

Ook op televisie is Van Kruistum actief. In 2008 maakt hij zijn debuut als televisiepresentator als hij Herman Wegter opvolgt bij Omega Code.

Op 14 maart 2009 start het televisieprogramma Checkpoint. Dit programma wordt een uitbundig succes. De kijkcijfers zijn hoog en al diverse malen de hoogste van Nederland 3 op de hele zaterdag geweest. In 2011 en 2012 wordt het programma bekroond met de Cinekid Kinderkast Publieksprijs, in 2012 wint het de publieksprijs van de Prix de Jeunesse en in 2014 de TV-BEELDEN award voor beste jeugdprogramma. Na twee eerdere nominaties in 2012 en 2013 won Checkpoint in 2014 de Gouden Stuiver voor beste jeugdprogramma.

Tevens start op 13 juli 2010 het programma Bestemming Onbekend. Ook dit programma blijkt goed te vallen bij het publiek: in 2011 wordt het genomineerd voor de Creative Exchange Award. In 2010 valt Van Kruistum tevens voor het eerst in voor Manuel Venderbos in Jong. Niet veel later volgt Van Kruistums documentaire Klaas gaat illegaal, waarin hij laat zien hoe buitenlandse werknemers in Nederland behandeld worden. Daarna volgen programma's als De Gilfactor, Retourtje Israël, Voor God en Vaderland, IJSSTRIJD! en Ik kom bij je slapen.

Op 13 mei 2014 wordt bekendgemaakt dat Van Kruistum na tien jaar vertrekt bij de Evangelische Omroep en aan de slag gaat bij KRO-NCRV. Hij zal onder andere Zapplive en De Rekenkamer gaan presenteren. Wel zal hij nog tot en met het voorjaar van 2015 bij Checkpoint betrokken blijven.

Trivia[bewerken]

Van Kruistum is getrouwd en is vader van vier dochters.

Externe link[bewerken]