Nederlandse Christelijke Radio Vereniging

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NCRV
NCRV Logo.svg
Volledige naam Nederlandse Christelijke Radio-Vereniging
Opgericht 15 november 1924
Voorzitter Bert de Jong
Leden 355.068 (1 juli 2014) [1]
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) NPO 1, 2, 3
Radiozender(s) NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 4, NPO Radio 5
Status A
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Nederlandse Christelijke Radio-Vereniging (NCRV) is een Nederlandse publieke omroepvereniging. De NCRV, opgericht in 1924, is protestants-christelijk van signatuur.

De NCRV werkt sinds 2011 met de KRO aan een fusie van de twee omroepen in 2016.[2][3]

Geschiedenis[bewerken]

De voorzitter van de NCRV, A.B. Roosjen, spreekt tijdens het 35-jarig bestaan. Utrecht, 16 november 1959.

In de eerste decennia na haar oprichting liet de NCRV een orthodox-protestants (gereformeerd) geluid horen. De meeste andere publieke omroepen kwamen voort uit het middenveld, als maatschappelijke initiatief van burgers. De radio was voor de oprichters van de NCRV belangrijk om het evangelie daar te brengen waar men anders geen toegang had. Het was ook een middel om 'het christelijk volksdeel' te bevestigen en te ondersteunen.

De taak was ruimer dan het uitzenden van kerkdiensten, morgenwijdingen en dergelijke. Toch was het uitzenden van kerkdiensten goed voor de relatie met de kerken, wat behoorlijk bijdroeg aan de bestaanszekerheid van de NCRV.

Door[bron?] de komst van de EO in 1967 kon de NCRV zich verder ontwikkelen tot een meer open omroep, die mens- en maatschappijgericht is, vanuit de protestants-christelijke inspiratie.

Vandaag de dag luidt de missie: "De NCRV is een maatschappelijk betrokken mediaorganisatie die zich laat inspireren door het protestants-christelijke gedachtegoed en zich inzet voor de kwaliteit van de samenleving" en maakt zij in meerderheid programma's voor radio, televisie en internet die niet (uitsluitend) iets te maken hebben met het christelijk geloof. In augustus 2010 kwamen er gesprekken op gang met de KRO, IKON en RKK over een mogelijke fusie tot een grote confessionele omroep. Eind 2012 koos de IKON voor samenwerking met de EO.

Coen Abbenhuis is algemeen directeur, Bert de Jong is voorzitter van de vereniging, hij volgde in 2012 Leo Born op.

Televisie[bewerken]

Sinds de invoering van het programmeermodel in september 2006 zijn de meeste programma's van de NCRV te vinden op NPO 2. Bekende titels zijn Altijd Wat en Man bijt hond. Maar ook op het brede, meer op amusement gerichte Nederland 1 zijn of waren NCRV-programma's te zien, zoals Praatjesmakers, De rijdende rechter, Babyboom en Eén tegen 100. Op NPO 3 biedt de NCRV ook programma's aan. Op Zapp is de NCRV vertegenwoordigd met jeugdprogramma's als Willem Wever, De BZT-Show en SpangaS.

Programma's[bewerken]

Bekende NCRV televisie-programma's uit het verleden zijn:

In 1995 ontving het programma Taxi de Persprijs van het Gouden Roos Festival in Montreux. In 1998 ontving Rik Felderhof voor het programma Villa Felderhof de Gouden Televizier-ring.

Omroepers/omroepsters[bewerken]

op chronologische volgorde

Televisiepresentatoren en -presentatrices[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van presentatoren van de NCRV voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Radio[bewerken]

Bekende NCRV radio-programma's uit het verleden zijn:

Veel beluisterde radioprogramma's zijn momenteel (2010): Stand.nl (radio 1), Cappuccino (radio 2), Knooppunt Kranenbarg (radio 2) en Plein 5 (radio 5)

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen