Interkerkelijke Omroep Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
IKON
Interkerkelijke Omroep Nederland logo.gif
Volledige naam Interkerkelijke Omroep Nederland
Opgericht 1 januari 1976
Doelgroep Christenen, progressieven
Voorzitter Otto Scholten
Land Vlag van Nederland Nederland
Televisiezender(s) NPO 2
Radiozender(s) NPO Radio 5
Status 2.42-omroep
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

De Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON) is een Nederlandse omroep die namens zeven kerkgenootschappen de uitzendingen op televisie en radio verzorgt. Daarnaast biedt de IKON andere diensten aan: zoals Teletekst, de IKON-krant en Internet. In de zendtijd van de IKON zamelt Wilde Ganzen geld in voor projecten in ontwikkelingslanden.

Geschiedenis[bewerken]

Na de oorlog ontstond het IKOR, het Interkerkelijk Overleg inzake Radioaangelegenheden. Nederland had moeilijke jaren achter de rug en de kerken waren traditioneel sterk intern gericht. Vanaf 1946 wilden zij zich, ook via de radio, meer richten op de wereld buiten de kerken. Op 1 januari 1976, toen het IKOR zijn krachten en zendtijd bundelde met het Convent van Kerken (CVK), ontstond de Stichting IKON.

Een van de takken van de stichting oprichtte was het IKON-pastoraat, waar mensen terechtkonden met levensvragen. Op 1 september 2013 hield deze tak, na ruim 50 jaar, op te bestaan.[1]

IKON-journalisten waren vaak actief in gevaarlijke oorlogsgebieden. Op 17 maart 1982 werden vier IKON-journalisten vermoord in El Salvador: Koos Koster (correspondent), Jan Kuiper (redacteur), Joop Willemse (camera) en Hans ter Laag (geluid). Op 19 maart 1989 kwam cameraman Cornel Lagrouw eveneens in El Salvador om het leven toen hij werd getroffen in de nasleep van een vuurgevecht waar hij met collega's ongewild in terechtgekomen was.

Profiel[bewerken]

In 1971 was de Wereldraad van Kerken, die zich intensief bezighield met wat er in de wereld gebeurde, een bron van inspiratie voor de IKON. Onderwerpen als racisme, onderdrukking, ontwikkelingshulp en vredesvraagstukken stonden hoog op de IKON-agenda. In de jaren tachtig waren het vooral thema's als 'bevrijding' en 'emancipatie' die de vaak spraakmakende programma's van de IKON bepaalden, en de omroep kreeg een enigszins "linkse" signatuur. Het confessionele aspect van deze kerkelijke organisatie raakte steeds meer op de achtergrond.

Sinds de jaren zestig hadden geloof en de kerk voor veel mensen in Nederland steeds meer van hun aantrekkingskracht verloren; in de loop van de jaren tachtig en vooral na de val van het communisme in Oost-Europa verloren ook linkse ideologieën veel geloofwaardigheid. In de jaren negentig stond de IKON voor de uitdaging programma's te blijven maken die de kijkers en luisteraars helpen bij het zoeken naar hun eigen antwoorden op de grote levensvragen.

Zendtijd namens kerken[bewerken]

Volgens artikel 2.42 van de Mediawet 2008 (voorheen artikel 39f van de Mediawet) kan ieder kerkgenootschap in Nederland zendtijd toegewezen krijgen. De IKON is ook zo'n 2.42-omroep (voorheen 39f-omroep) en zendt op Radio 5 uit namens de volgende kerkgenootschappen:

Twee organisaties die voor andere kerkgenootschappen zendtijd vullen, zijn de RKK en Zendtijd voor Kerken (ZvK). De IKON verzorgt een deel van de technische faciliteiten voor ZvK.

Per 1 januari 2014 stopt de IKON met het uitzenden van kerkdiensten op Radio 5. In plaats daarvan komt er een ander religieus programma. Deze ontwikkeling loopt vooruit op de totale stopzetting van de overheidssubsidie voor de omroep per 2016 (zie onder Toekomst).

Televisie[bewerken]

De IKON zendt en zond haar programma's voornamelijk uit op Nederland 2. Enkele programma's zijn:

Radio[bewerken]

Op de radio zendt de IKON uit via Radio 5. De programma's zijn:

Toekomst[bewerken]

Eind 2012 maakte het kabinet-Rutte II bekend dat de regeling betreffende de 2.42-omroepen zal worden beëindigd per 1 januari 2016. Dit betekent niet alleen het einde voor de zendtijd van de IKON maar ook van de organisatie zelf. Aanvankelijk zou de IKON met het ingaan van de nieuwe medialicentie in 2015 samen met RKK en Zendtijd voor Kerken (ZvK) meegaan in de fusie tussen KRO en NCRV.[3] De kabinetsplannen voor 2016 gaven echter aanleiding voor een nieuwe strategie. IKON en ZvK kozen voor samenwerking met de Evangelische Omroep.[4] Welke vormen deze samenwerking moet aannemen wordt nog besproken. In elk geval wordt gewerkt aan een gezamenlijk 'productiehuis'[5]; op 8 juli 2013 trokken beide omroepen in bij het gebouw van de EO.

Voorzitters[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. We gaan het huis verlaten!, website IKON pastoraat. Geraadpleegd 1 september 2013
  2. Fusie in mei 2004 van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk
  3. Aansluiting bij NCRV/KRO/RKK. Ikonrtv.nl, d.d.
  4. IKON, ZVK en EO samen verder. EO.nl, 18 december 2012
  5. Ikon en ZvK kiezen voor EO en niet voor NCRV, Trouw, 18 december 2012