Chimborazo (vulkaan)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chimborazo
Chimborazo from southwest.jpg
Hoogte 6310 m
Coördinaten 1° 28′ ZB, 78° 49′ WL
Ligging Chimborazo, Ecuador
Gebergte Andes
Eerste beklimming 1880 door Edward Whymper
Type dode stratovulkaan
Laatste uitbarsting 550 ± 150
Chimborazo (vulkaan)
Chimborazo (vulkaan)
Global Volcanism Program, Smithsonian Institute
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Chimborazo is de hoogste (dode) vulkaan in de Andes en meet 6310 meter boven de zeespiegel. De berg ligt in de gelijknamige provincie, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van de evenaar in Ecuador. Doordat de hoogte van een berg traditioneel wordt gemeten vanaf zeeniveau, wordt de Mount Everest (8848 meter) beschouwd als hoogste berg op aarde. Men zou evengoed kunnen stellen dat de hoogste berg op aarde diegene is, die het verst verwijderd is van het middelpunt van de aarde. Volgens die definitie is de Chimborazo de hoogste berg op aarde (met een afstand van 6384 km van het middelpunt van de aarde is hij meer dan 2000 m hoger dan de Mount Everest. Dit komt omdat de diameter van de aarde het grootst is op de evenaar, doordat de Aarde een ietwat afgeplatte bolvorm heeft.[1]Dit heeft ook als gevolg dat nergens anders op aarde de zwaartekracht lager is dan op de top van deze berg.

De Chimborazo wordt tezamen met de Cotopaxi-vulkaan ook wel de "besneeuwde Andesreuzen" genoemd omdat er eeuwige sneeuw op hun toppen ligt.

Centraal op het wapen van Ecuador staat de vulkaan afgebeeld.

De dichtstbijzijnde steden zijn Riobamba (ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten), Ambato (ongeveer 30 kilometer ten noordoosten) en Guaranda (ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten).

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Robert Krulwich The 'Highest' Spot on Earth?, npr.org 7 april 2007