Colorado Avalanche

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Oudgoalie Patrick Roy

De Colorado Avalanche is een ijshockeyclub uit Denver, Colorado die speelt in de National Hockey League in de Northwest Division. Het team speelt sinds 1995 in Denver, vanaf 1999 in de Ball Arena, het voormalige Pepsi Center, daarvoor speelde de ploeg in Quebec, als de Québec Nordiques. De franchise heeft 3 keer de Stanley Cup gewonnen, waarvan 2 in Colorado en de meest recente in 2022.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Quebec[bewerken | brontekst bewerken]

De Québec Nordiques was een van de oprichters van de World Hockey Association en werd één keer kampioen van deze competitie voordat het team in 1979 in de NHL ging meedoen, samen met de Hartford Whalers, Edmonton Oilers en Winnipeg Jets. Van 1981 tot en met 1987 werden de Stanley Cupplay-offs gehaald, maar nooit met echt succes, hoewel zeven jaar achter elkaar de postseason bereiken een prestatie op zich is. Het speelt natuurlijk ook mee dat de Oilers in die jaren onverslaanbaar waren. Vanaf 1987 ging het echter mis met de franchise, vijf jaar lang speelden ze onderin mee zonder enige kans op een play-off ticket. Dat had wel tot gevolg dat de Nordiques steeds vroeg een rookie mochten kiezen, respectievelijk Mats Sundin, Owen Nolan en Eric Lindros. Allemaal talenten, maar spelers die het nog niet konden waarmaken begin jaren 90. Eric Lindros heeft zelfs nooit gespeeld voor de Nordiques, omdat hij weigerde in een Franstalig team te spelen. Lindros werd geruild voor vijf spelers, twee draftpicks, vijftien miljoen dollar en Peter Forsberg. Aan de hand van deze ruil werd de basis gelegd voor de latere successen. In 1995 werd voor het eerst sinds lange tijd weer de play-offs gehaald, maar verder dan de eerste ronde kwam het team weer niet. Het financieel noodlijdende team ging failliet en werd verkocht aan een nieuwe eigenaar die de franchise liet verhuizen naar Denver.

Denver[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de hand van aanvoerder Joe Sakic, in 1987 al gedraft door de Nordiques, Adam Foote en de andere spelers uit Quebec was de Colorado Avalanche in het eerste jaar al een potentiële Stanley Cupwinnaar. In de loop van het seizoen werd goalie Patrick Roy gehaald van de Montreal Canadiens, na een 11-1-verlies wilde hij nooit meer spelen voor de Canadiens. Roy, geboren in Quebec, had ooit gezegd nooit voor de Nordiques te willen spelen, maar in Denver blijkbaar wel. Met de ervaren goalie erbij was Colorado haast onverslaanbaar en het won dan ook prompt hun eerste Stanley Cup in 1996, na de Florida Panthers in de finale te hebben verslagen. Het jaar erna werd in de Conferencefinale verloren van de grote rivaal Detroit Red Wings en de jaren daarna werden de play-offs wel gehaald, maar zonder grote successen. In 2000 kwam Ray Bourque over van de Boston Bruins. Bourque was een echte "Bruin", hij speelde daar sinds 1979 maar had nog nooit een Stanley Cup gewonnen. Boston gunde Bourque deze prijs en liet hem vertrekken naar het sterrenteam van Colorado. De Avalanche verloor dat jaar echter de Conferencefinale van de Dallas Stars, maar het jaar erna zou het lukken. In de zomer werd sterverdediger Rob Blake gehaald en het team won de Presidents' Trophy én de Stanley Cup. Aanvoerder Sakic gaf de Stanley Cup meteen door aan Bourque: hij had zijn prijs binnen.

Hoge verwachtingen[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen had verwacht dat de Avalanche de komende jaren de NHL zou domineren, maar in 2002 werd weer de Conferencefinale verloren van Detroit en jaar erna gingen de Avs zelfs al in de eerste ronde eruit door de Minnesota Wild. Roy kondigde zijn pensioen aan en er moest wat gebeuren om het op papier zo sterke team weer een impuls te geven. Dat kreeg het bestuur voor elkaar door superduo Paul Kariya en Teemu Selänne te contracteren. Maar door fysieke gebreken konden ze de verwachtingen niet waarmaken, de Avalanche konden "zelfs" de divisie niet winnen, voor het eerst sinds acht jaar. Ze strandden in de tweede ronde van de play-offs. Nadat het salarisplafond was verlaagd, dat kostte een jaar ijshockey, moesten Forsberg en Foote verdwijnen om Sakic te blijven houden. Daarentegen werd de ervaren verdediger Patrice Brisebois gehaald, maar het gat van Foote kon hij niet opvullen. David Aebischer, de man die Roy goed vervangen had, werd geruild voor Jose Theodore, maar de ruil kreeg de gehoopte impuls zoals Roy had veroorzaakt niet. Kariya en Selänne vertrokken, evenals het andere aanvalsduo uit elkaar ging Alex Tanguay vertrok en Joe Sakic is inmiddels gestopt zodat alleen Milan Hejduk de enige overgebleven speler is van het sterrenteam dat de Stanley Cup in 2001 won.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Ball Arena

Play-off optreden[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 15 oktober 2021 [1]

# Naam Nationaliteit Pos.
95 Andre Burakovsky Vlag van Oostenrijk Oostenrijk LW
37 J.T. Compher Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten LW
43 Darren Helm Vlag van Canada Canada C
17 Tyson Jost Vlag van Canada Canada C
91 Nazem Kadri Vlag van Canada Canada C
92 Gabriel Landeskog Aanvoerder Vlag van Zweden Zweden LW
29 Nathan MacKinnon Aanvoerder Vlag van Canada Canada C
22 Stefan Matteau Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten C
12 Jayson Megna Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten C
13 Valeri Nichushkin Vlag van Rusland Rusland RW
25 Logan O'Connor Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten RW
75 Sampo Ranta Vlag van Finland Finland LW
96 Mikko Rantanen Vlag van Finland Finland RW
9 Dylan Sikura Vlag van Canada Canada C
4 Bowen Byram Vlag van Canada Canada D
49 Samuel Girard Vlag van Canada Canada D
6 Erik Johnson Aanvoerder Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten D
3 Jack Johnson Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten D
56 Kurtis MacDermid Vlag van Canada Canada D
8 Cale Makar Vlag van Canada Canada D
28 Ryan Murray Vlag van Canada Canada D
7 Devon Toews Vlag van Canada Canada D
39 Pavel Francouz Vlag van Tsjechië Tsjechië GK
31 Jonas Johansson Vlag van Zweden Zweden GK
35 Darcy Kuemper Vlag van Canada Canada GK

Bekende (ex-) spelers[bewerken | brontekst bewerken]

De Teruggetrokken nummers van Roy, Sakic en Forsberg

Teruggetrokken nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Colorado Avalanche van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.