Comair-vlucht 5191

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Comair-Vlucht 5191
Plaats van de crash
Plaats van de crash
Overzicht
Datum 27 augustus 2006
Type ramp opstijgen van een verkeerde en (te) korte startbaan
Locatie Lexington (Kentucky), Verenigde Staten
Doden 49
Gewonden 1
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype CRJ 100
Registratienummer Comair-vlucht 5191
Maatschappij Comair
Passagiers 47
Bemanning 3
Overlevenden 1
Lijst van vliegrampen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Op 27 augustus 2006 om 06:19 uur 's ochtends (lokale tijd) stortte een Comair-vlucht (werkend als Delta vlucht 5191) kort na het opstijgen vanuit het Blue Grass Airport in Lexington neer. Het was vertrokken richting Hartsfield Airport in Atlanta (Georgia).

Het vliegtuig was een Bombardier Canadair Regional Jet CRJ 100. Er waren 47 passagiers en 3 bemanningsleden aan boord. Er is één overlevende (de co-piloot) gemeld, die wel in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd werd. Het vliegtuig was direct na de crash nog grotendeels intact, maar even later ontstond een kleine brand. De zwarte dozen zijn terug gevonden. Het was al direct duidelijk dat er geen sprake was van terrorisme.

Start- / landingsbanen van Blue Grass Airport

Uit nader onderzoek bleek dat de reden van de crash was dat het vliegtuig opsteeg vanaf een verkeerde, te korte startbaan. Het had moeten vertrekken van baan 04/22, die 2.134 meter lang is, maar vertrok in plaats daarvan van baan 08/26 die maar 1.067 meter lang is. Een week voor de crash waren de taxibanen voor vliegtuigen die gebruikmaken van de lange startbaan van het vliegveld verlegd. Zowel de oude als de nieuwe taxibaan kruisen de korte startbaan. Het vermoeden bestaat dat de piloten van Comair niet van de nieuwe situatie op de hoogte waren.