Concert voor piano (vierhandig) en kamerorkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Concert voor piano (vierhandig) en kamerorkest
Концерт для фортепиано в 4 руки и камерного оркестра
Componist Alfred Schnittke
Soort compositie pianoconcert
Gecomponeerd voor piano en orkest
Opusnummer 201
Compositiedatum 1988
Première 17 april 1990
Opgedragen aan Irina Schnittke
Victoria Postnikova
Duur 35 minuten
Vorige werk opus 200: Symfonie nr. 5 / Concerto Grosso nr. 4
Volgende werk opus 202: Drie verzen van Victor Schnittke (liederen)
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Alfred Schnittke voltooide zijn Concert voor piano (vierhandig) en kamerorkest in 1988. Het wordt gezien als zijn derde pianoconcert. Het is geschreven voor en opgedragen aan zijn vrouw Irina Schnittke en vriendin Victoria Postnikova. Victoria op haar beurt was de echtgenote van Gennadi Rozjdestvenski, een Russisch dirigent die zich heeft ingezet voor de uitvoering van Schnittkes moeilijkere (lees modernere) stukken.

Schnittke woonde al in Hamburg toen hij dit pianoconcert componeerde. Schnittke vond het een uitdaging om een concert te schrijven waarbij de twee solisten, in dit geval pianisten aan één instrument zitten en het samen moet opnemen tegen het kamerorkest. Schnittke heeft de normale situatie van het concert omgedraaid en laat in wezen de leden van het kamerorkest als solisten optreden tegen de twee pianisten, die een eenheid vormen. Het concert verschilt hemelsbreed met zijn eerste pianoconcert, het concert voor piano en orkest. De klassieke klank en opbouw zijn respectievelijk geheel en grotendeels verdwenen. Het werk staat bol van dissonanten in zowel solo-, orkest- en begeleidingspartijen.

Het eendelig werk kreeg haar eerste uitvoering in Moskou met mevrouw Schnittke en Postnikova achter de piano en Rozjdestvenski op de bok; het Kamerorkest van Moskou was het orkest van dienst.

Orkestratie[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • de Phoenix-uitgave
  • Sikorski Verlag voor orkestratie
  • Onno van Rijen voor opusnummers en discografie