Cthulhu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cthulhu en R'lyeh

Cthulhu (alternatieve spellingen: Tulu, Cthulu, Ktulu, en veel andere) is een fictieve, monsterlijke godheid in de Cthulhu Mythos van H.P. Lovecraft. Cthulhu krijgt in het Engels soms de titel Great (Groot) of Dread (Afschrikwekkend).

Achtergrond[bewerken]

Cthulhu, die miljoenen jaren geleden op aarde terechtkwam, wordt beschreven als een kolossaal wezen dat zijn tijd doorbrengt in de verzonken stad R'lyeh. Hij is de priester van een pantheon van goden dat bekendstaat als De Grote Ouden. Hij maakt zijn eerste opwachting in het verhaal De Roep van Cthulhu.

De oorsprong van Cthulhu wordt in geen van Lovecrafts verhalen onthuld, maar onder fans wordt de planeet Vhoorl vaak als zijn thuisplaneet gezien. Cthulhu’s lichaam is gemaakt van een voor mensen onbekende buitenaardse materie. Cthulhu wordt in Lovecrafts verhalen verder omschreven als een wezen waarvan het exacte uiterlijk niet in woorden te omvatten is. Wel vermeldt de omschrijving dat hij een groene huid en klauwen heeft en mogelijk zo groot als een berg is.

Sommige mensen op aarde zijn op de hoogte van Cthulhu’s bestaan en vereren hem via sekten. Onder andere bij de Inuit en de Arabieren bevinden zich zulke sekten, al kennen zij Cthulhu elk onder een andere naam.

Naam[bewerken]

De naam Cthulhu wordt gewoonlijk uitgesproken als [/kəˈθuːluː/]?, [/kəˈθʊːluː/]?, of [/kəˈtʰʊːluː/]? (IPA transliteratie); maar dit is volgens Lovecraft slechts hoe de menselijke stembanden de klanken van een buitenaardse taal het dichtst kunnen benaderen.[1] Lovecraft zelf werpt trouwens op dat "Khlul'hloo" een betere uitspraak zou kunnen zijn.[2]

Mythos[bewerken]

De verhalencyclus die geschreven werd door Lovecraft, zijn protegés en zijn literaire opvolgers dragen het label Cthulhu Mythos, een term die is bedacht door August Derleth, maar niet door Lovecraft werd gebruikt. Het personage Cthulhu is echter een van de minder verschrikkelijke schepsels in het pantheon. Cthulhu zelf[3] debuteerde in Lovecrafts kortverhaal "The Call of Cthulhu" (1928)[4] — hij verschijnt kort in enkele andere werken.[5]

Cthulhu in populaire cultuur[bewerken]

Cthulhu wordt vaak vermeld door artiesten in de literatuur, muziek, televisie, film en computerspellen. Zo hebben meerdere artiesten een lied gemaakt over Cthulhu of de Mythos (bijvoorbeeld Metallica met "The Call of Ktulu", Cradle Of Filth met "Cthulhu Dawn" en deadmau5 met "Cthulhu Sleeps"). Cthulhu is oproepbaar in het spel Scribblenauts en speelt een rol in de afleveringen "Coon 2: Hindsight", "Mysterion Rises", en "Coon vs. Coon & Friends" van South Park.

Externe links[bewerken]

Voetnoten
  1. Akeley, "Cthul--Who?: How Do You Pronounce 'Cthulhu'?".
  2. Lovecraft suggereerde dat "the first syllable [of Khlul'-hloo is] pronounced gutturally and very thickly. The u is about like that in full; and the first syllable is not unlike klul in sound, hence the h represents the gutteral thickness." (Pearsall, "CTHULHU", The Lovecraft Lexicon, p. 301.) ("de eerste lettergreep [van Khlul'-hloo wordt] gutturaal en heel dik uitgesproken. De u klinkt ongeveer zoals in full. en de eerste lettergreep heeft wat weg van klul, de h stelt dus de gutturale dikheid voor".
  3. Hoewel hij meestal als een "hij" wordt genoemd, wordt het geslacht van Cthulhu nooit bepaald, en is het waarschijnlijk absurd om deze te bepalen voor deze godheden. Men heeft echter de indruk dat een ander wezen in de mythe, Shub-Niggurath typisch vrouwelijke trekken heeft door haar veronderstelde vruchtbaarheid.
  4. Derleth liet zich waarschijnlijk inspireren door Lovecrafts verhaal om de mythologie de "Cthulhu-mythos" te noemen; hoewel Lovecraft dit waarschijnlijk zelf niet zou goedgekeurd hebben (indien hij er van zou gehoord hebben). (Burleson, H.P. Lovecraft, A Critical Study, p. 8.)
  5. Angell, "Cthulhu Elsewhere in Lovecraft".