De Havik (strip)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Havik
L'Épervier
Tentoonstelling over de strip in Brest (2017)
Land van oorsprong Vlag van Frankrijk Frankrijk
Oorspronkelijke taal Frans
Genre Historisch
Creatieteam
Bedenker(s) Patrice Pellerin
Schrijver(s) Patrice Pellerin
Tekenaar(s) Patrice Pellerin
Publicatie
Uitgever Dupuis
Silvester
Publicatiemedia Stripalbums
Huidige status Actief
Eerste publicatie 1994
Portaal  Portaalicoon   Strip

De Havik (originele titel L'Épervier) is een historische stripreeks van de hand van de Franse historisch en archeologisch illustrator Patrice Pellerin. In deze reeks zijn 10 delen verschenen[1]. Het avontuurlijke zeevaartverhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. De eerste zes delen verschenen in het Nederlands bij uitgeverij Dupuis, daarna volgde uitgifte door uitgeverij Silvester. Op de eerste cyclus is een Franse televisieserie van zes afleveringen gebaseerd, die echter op veel punten afwijkt van de strip en het verhaal daarvan enkel in de hoofdlijnen volgt.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De Bretonse 'De Havik', alias Yann de Kermeur, is het hoofdpersonage. Hij is kapitein van een gekaapte vrachtschip, de 'Pomone'. Zijn eigen schip, de 'Medusa', is door markies De la Motte in beslag genomen. Aan boord van het fregat wordt ook Agnès de Kermellec, samen met een dienstmeisje, gegijzeld. Door een misverstand wordt De Havik van moord op graaf de Kermellec beschuldigd en opgepakt. Hij ontsnapt en zet alles in het werk om zijn onschuld te bewijzen en de echte moordenaar op te sporen. De eerste cyclus van het verhaal in deze serie werd in 2005 afgerond met het album De tranen van Tlaloc.
In de tweede cyclus wordt Yann de Kermeur door de Franse koning Lodewijk XV gevraagd een onheilspellende zaak in het Nieuw Frankrijk (Quebec), aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, uit te zoeken. Terwijl zijn schip in de haven van Brest zeilklaar wordt gemaakt, moet kaapvaarder Yann de Kermeur zich een weg banen door een web van intriges, dat geheimzinnige en machtige vijanden rond hem hebben gesponnen tussen Versailles en Brest.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste verhaal van De Havik ontstond als een verhaal van de stripreeks Roodbaard waar Patrice Pellerin aan meewerkte.[2] Na het overlijden van Roodbaard-scenarist Jean-Michel Charlier in 1989 bleef Pellerin zitten met een tiental tekenplaten van die reeks. Maar door een geschil om auteursrechten verkoos hij die stripreeks niet verder te zetten. Hij verving het hoofd van het hoofdpersonage met dat van Yann de Kermeur en begon op zichzelf aan de nieuwe stripreeks De Havik. De namen van de personages zijn ontleend aan zijn eigen familie: Kermellec, Pouliquen, De Penhoët. Dat de reeks ontstaan is uit een onvoltooid Roodbaardverhaal is met name in de eerste albums te merken. Behalve ´de Havik´ zelf hebben ook de personages Caroff, IJzerhand en Cha-Ka hun equivalent in Roodbaard: respectievelijk Roodbaard, Driepoot en Baba.

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer Titel Verschenen Uitgeverij
1 De overledene van Kermellec 1994 Dupuis
2 De rots van de schedel 1995 Dupuis
3 Storm over Brest 1997 Dupuis
4 Aan boord gegijzeld 1999 Dupuis
5 De schat van Mahury 2001 Dupuis
6 De tranen van Tlaloc 2005 Dupuis
7 De missie 2009 Silvester
8 Kaapvaarder voor de koning 2012 Silvester
9 Kelder de Medusa! 2016 Silvester
10 De Indiaanse prinses 2021 Silvester
Geheim Archief 2006 Dupuis