De Shing-begoocheling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Shing-begoocheling
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titel City of illusions
Auteur(s) Ursula LeGuin
Vertaler A.B.H. Bommel-Terwisga
Kaftontwerper Niek Hiemstra/Studio Spectrum
HBM Foto Unit
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Nederlands
Oorspronkelijke taal Engels
Genre Sciencefiction
Uitgever Uitgeverij Het Spectrum
Prisma Pockets 1529
Oorspronkelijke uitgever Ace Books Inc.
Uitgegeven 1972
Oorspronkelijk uitgegeven 1967
Medium pocketboek
Pagina's 185
Grootte 180 × 115
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Sciencefiction

De Shing-begoocheling (Amerikaanse titel: City of illusions) is een sciencefiction-roman uit 1967 van de Amerikaanse schrijfster Ursula LeGuin. Het origineel werd uitgebracht door uitgeverij Ace Books Inc. in New York. De Nederlandse versie werd uitgegeven door Uitgeverij Het Spectrum in de Prisma Pocketsreeks onder catalogusnummer 1529 (kostprijs 3 gulden).[1] In 1981 volgde een tweede druk onder catalogusnummer 1935 met een andere omslag.

De Shing-begoocheling behoort tot de zogenaamde Hainish cyclus, al werd daar bij de Nederlandse uitgave geen melding van gemaakt. Rocannon (Rocannon's world) en Ballingsplaneet (Planet of exile), de eerste romans uit de cyclus zouden in Nederlands pas uitgegeven worden als Aardzee-trilogie succes heeft. Duisters linkerhand (The left hand of darkness) kwam in Nederland uit in 1971 maar dan bij Meulenhoff.

Synopsis[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De roman speelt zich af in een zeer verre toekomst als de Aarde en het "Verbond van alle werelden" zich in onderling gekonkel hebben laten overvallen door de Shing, een volk gespecialiseerd in telepathie en geestelijke manipulatie. Door deze gaven kunnen een beperkt aantal Shing hele volken onder de duim houden. De hoofdpersoon van de roman wordt met totaal geheugenverlies wakker op de planeet Werel met slechts hier en daar een groepje verwilderde mensen. Hij begint een zoektocht naar wie hij was. Door de bevolking die hem ontdekt wordt hij aangeduid als Falk. Falk onderneemt een ontdekkingsreis over de planeet wanneer hij eindelijk uitkomt in de stad Es Toch, van waaruit de Shing de hele planeet besturen en waar hij achter zijn werkelijke naam komt: Ramarren.