Dekaloog, drie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dekaloog, drie
Alternatieve titel(s) Dekalog, trzy
Regie Krzysztof Kieślowski
Producent Ryszard Chutkowski
Scenario Krzysztof Piesiewicz
Krzysztof Kieślowski
Hoofdrollen Daniel Olbrychski
Maria Pakulnis
Joanna Szczepowska
Muziek Zbigniew Preisner
Montage Ewa Smal
Cinematografie Piotr Sobociński
Première 1988
Genre televisiefilm
Speelduur 56 minuten
Taal Pools
Land Vlag van Polen Polen
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dekaloog, drie (Pools: Dekalog, trzy) is een Poolse televisiefilm uit 1988. Dit derde deel van de Dekaloogserie van regisseur Krzysztof Kieślowski gaat over het derde gebod: Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het is kerstavond. Taxichauffeur Janusz komt thuis als kerstman en het gezin van Janusz viert samen de kerstavond. Tijdens de kerstmis ziet Janusz zijn voormalige geliefde Ewa.

Wanneer het gezin thuis de kerstavond verder viert gaat plots de deurbel. Janusz gaat naar buiten en zegt dat iemand zijn auto wil stelen. Hij ontmoet Ewa, die wanhopig op zoek is naar haar man. Hij meldt aan zijn vrouw dat zijn taxi daadwerkelijk is gestolen. Janusz en Ewa gaan in die taxi op zoek naar haar man. Zijn vrouw doet aangifte van de diefstal bij de politie. De politie houdt het voertuig aan, maar Janusz kan zichzelf identificeren als de eigenaar en mag verder rijden.

Ewa bekent aan Janusz dat haar man jaren geleden van haar is gescheiden en dat ze de eenzaamheid tijdens kerstavond niet kan verdragen en ze daarom naar Janusz is gekomen. Ewa vertelt dat het haar doel is om de hele nacht tot 7 uur 's ochtends samen met Janusz te zijn, en dat ze voelt dat als dit lukt, alles goed komt. Ze bereikt dit doel en in de ochtend gaan beiden naar huis. Janusz wordt thuis opgewacht door zijn vrouw, die hem vraagt of hij Ewa heeft ontmoet. Hij belooft haar Ewa niet meer te zien.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Daniel Olbrychski Janusz
Maria Pakulnis Ewa
Joanna Szczepkowska vrouw van Janusz
Artur Barcis trambestuurder
Krystyna Drochocka tante
Henryk Baranowski Krzysztof

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]