Djurgården

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Djurgården (stadsdeel))
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van Djurgården in 1907

Djurgården (uitspraak: juurgoorden) is een stadsdistrict van het stadsdeel Östermalm en het tweede grootste eiland van Zweedse hoofdstad Stockholm. Het eiland ligt in het oosten van de Stockholm. Het is gelegen op een schiereiland, bevat een parkgebied en is een populaire bestemming voor dagtoerisme. Djurgården heeft ongeveer 800 inwoners, is 279 hectare groot en wordt door een ruim 10 kilometer lang strand omgeven. Officieel heet het eiland Valdemarsön, maar die naam wordt praktisch niet gebruikt.

De naam Djurgården (te vertalen als "De Diergaarde") slaat op het feit dat hier vroeger de koninklijke jachtgronden waren. Het gebied heeft zich door de geschiedenis heen ontwikkeld van een koninklijk privégebied naar een algemeen toegankelijk nationaal park. Omdat de grond nog steeds eigendom van het rijk is, zijn er veel rijksmusea gelegen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Op het schiereiland liggen een aantal musea, waaronder het beroemde Vasamuseum en is er een bekend attractiepark annex dierentuin en openluchtmuseum te vinden, Skansen geheten. Ook bevindt zich hier het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het scheepsongeluk met de Estonia. Het pretpark Gröna Lund en Astrid Lindgren museum Junibacken zijn eveneens hier gelegen. Naar Djurgården rijdt een museumtram vanaf Norrmalmstorg en men kan er ook met de pont vanaf Slussen naartoe.