Dolce & Gabbana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dolce & Gabbana-winkel in Via della Spiga, Milaan

Dolce & Gabbana was het kledingmerk van twee gerespecteerde Italiaanse modeontwerpers, Domenico Dolce en Stefano Gabbana.

Het kledingmerk Dolce & Gabbana hoorde thuis in de categorie topmerken zoals Gucci, Versace, Louis Vuitton en Viktor & Rolf. Het modehuis stond gevestigd in Milaan. Behalve kleding hebben ze ook boeken met de titels Hollywood en Music op de markt gebracht en wordt sinds 2006 een luxe restaurant in Milaan geëxploiteerd, Gold.

Het merk bestond uit twee lijnen: D&G en Dolce & Gabbana. D&G was de goedkopere versie en Dolce & Gabbana de duurdere versie. De stijl kende veel invloeden uit hiphop en R&B. Het duo ontwierp kleding voor verschillende beroemdheden waaronder voor Madonna, Gisele Bündchen, Eros Ramazzotti en Kylie Minogue.

In februari 2005 heeft het stel besloten uit elkaar te gaan en een punt te zetten achter hun negentien jaar durende relatie. Wel hebben ze aangegeven op zakelijk vlak te blijven samenwerken. Op 10 maart 2011 werd de tweede lijn van Dolce & Gabbana genaamd D&G definitief opgeheven. Hun laatste collectie is de Spring Summer 2011.

Een Italiaanse rechtbank veroordeelde Dolce en Gabbana in juni 2013 tot een gevangenisstraf van 20 maanden voorwaardelijk vanwege belastingontduiking.[1] In april van datzelfde jaar kreeg het duo om dezelfde reden al een boete opgelegd van 343 miljoen.[2]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. REVEAL: Dolce en Gabbana toch niet naar de gevangenis, ilovefashionnews.nl 21 juni 2013, laatst geraadpleegd op 12 mei 2014.
  2. Boete van 343,4 miljoen voor Dolce & Gabbana na fraude, AD.nl 2 april 2013, laatst geraadpleegd op 12 mei 2014.