Domesday Book

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
'Domesday Book', gravure door Andrew Williams, uit Historic Byways and Highways of Old England, 1900.
Detail van het lemma Bingley ("Bingheleia") in het Domesday Book.

Domesday Book (Liber de Wintonia) is de benaming voor een uitgebreid Angelsaksisch document dat, in het Latijn geschreven, werd samengesteld in opdracht van Willem de Veroveraar, die na zijn verovering van Engeland in 1066 een compleet overzicht wilde samenstellen van alle bezittingen in het land en de eigenaren ervan. Doel was om tot een goed inzicht te komen in de rijkdommen van het land en op grond daarvan belastingen te kunnen heffen. De eerste versie was in augustus 1086 klaar.

Koninklijke commissarissen trokken het land door om alle zaken tot in detail te beschrijven. Het uiteindelijke overzicht werd beschouwd als beslissend bij conflicten, onherroepelijk zoals op de dag des oordeels. De naam Domesday Book, in de betekenis van 'Boek van het Laatste Oordeel', is hieraan ontleend. De eigenlijke benaming van het werk is overigens Descriptio totius Angliae (Beschrijving van geheel Engeland). In opdracht van de koning werd een lijst opgesteld, waarin de waarde van al het land werd geschat, eerst ten tijde van koning Eduard de Belijder, vervolgens op het tijdstip dat het bezit in andere handen overging en tenslotte op het tijdstip van het onderzoek.

Uit de Anglo-Saxon Chronicle blijkt dat het onderzoek werd opgezet in 1085 en uit het colofon van het Domesday Book zelf blijkt dat het werk in 1086 werd afgerond.

Feitelijk bestaat het Domesday Book uit twee delen, Little Domesday voor Essex, Suffolk en Norfolk, en Great Domesday voor de overige county's. Het Domesday Book werd oorspronkelijk bewaard in Winchester, de toenmalige hoofdstad. Vanwege dit feit werd het ook wel aangeduid als het Book of Winchester. Toen Londen de hoofdstad werd, verhuisde ook het werk daarheen. Het bevindt zich nu in het Public Record Office in Londen, tegenwoordig de National Archives geheten.

Domesday Project[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Domesday Project voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van het Domesday Book mobiliseerde de BBC samen met andere organisaties een miljoen burgers in het Domesday Project. De deelnemers, waaronder veel scholieren, legden in het ene deel van dit project hun leven en omgeving vast voor latere generaties. In het andere deel verzamelden beroepskrachten zoals geografen, statistici en fotografen gegevens over Engeland. Rond de millenniumwisseling dreigden de data echter al onleesbaar te worden doordat er nauwelijks nog geschikte apparatuur bestond om de laserdisks mee te lezen. Met computers die de oude apparatuur emuleerden werd dit opgelost. Sinds 2011 is het materiaal beschikbaar via een website.[1]

Externe links[bewerken]

Noten