Dominic Bruce

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Dominic Bruce (vóór 1941)

Dominic Bruce (1915 - 2000) was een Britse officier bij de RAF. Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerde hij 17 keer om uit de gevangenis te ontsnappen, onder meer uit Oflag IV-C Colditz. Hij werd steeds weer opgepakt.

Bruce werd op 7 juni 1915 in Hebburn, Noord-Engeland, geboren. Zijn oudere broer Thomas was broeder van de Christelijke Scholen. Hij had ook een jongere zuster en broer. Hij was avontuurlijk, liep een keer weg van huis en spijbelde regelmatig. Zijn ouders hadden geen geld om hem te laten studeren.

In 1935 kwam hij als navigator bij Nr 9 Squadron RAF. Nadat hij op 6 oktober 1938 een tweede crash had overleefd, kreeg hij de Air Force Medal (AFM).

Oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 juni 1941 werd hij in een Wellington bommenwerper neergeschoten boven de Noordzee. Hij werd bij Zeebrugge door Duitsers gered en naar Oflag IX-A/H Spangenberg gebracht, waar vooral Britse gevangenen zaten.

Colditz[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Dominic Bruce had geprobeerd om verkleed als Rode Kruis-arts uit Kasteel Spangenberg te ontsnappen werd hij overgeplaatst naar Oflag IV-C Colditz, waar hij op 16 maart 1942 aankwam. Zes maanden later, op 8 september, slaagde hij erin om te ontsnappen. Op die dag kregen de gevangenen bevel hun persoonlijke bezittingen in dozen te doen. Bruce werd in een doos verpakt samen met aan elkaar geknoopte lakens met een lengte van 12 meter en naar de opslag op de derde verdieping gebracht. Die nacht verdween hij door het raam. Een week later werd hij opnieuw gearresteerd toen hij in Danzig aan boord van een Zweeds schip probeerde te komen. Hij werd daarna acht maanden in een isolatiecel gezet.

Op 14 april 1944 slaagde hij erin aan de noordkant van het kasteel tralies door te zagen, maar dat werd ontdekt. Op 16 juni probeerde hij met enkele medegevangenen te ontsnappen via het riool, maar dat werd ook ontdekt.

Na de oorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn demobilisatie ging hij in Oxford studeren aan het Christ Church College, waar hij in 1949 zijn Bachelor in moderne geschiedenis haalde en in 1953 zijn Masters. Hij gaf les aan de Bristol University. In 1953 werd hij schoolhoofd van het Richmanond Technical Institute. In 1962 was hij mede-oprichter van het Kingston College for Further Education.

Bruce en zijn vrouw Mary Brigid kregen zes zonen en drie dochters. Hij overleed op 12 februari 2000 in Richmond (Surrey), Mary Brigid overleed vier maanden later.

Onderscheiden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dominic Bruce van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.