Don King

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Don King

Donald "Don" King (Cleveland (Ohio), 20 augustus 1931) is een Amerikaanse bokspromotor. Zijn carrière-hoogtepunten zijn "The Rumble in the Jungle" en "The Thrilla in Manila". Hij had ook een lange samenwerking met Mike Tyson.

King heeft enkele van de meest prominente namen in het boksen gepromoot, zoals Muhammad Ali, George Foreman, Larry Holmes, Mike Tyson, Evander Holyfield, en meer. Hij is ook gekend voor zijn woorden "Only in America".

Vroege leven[bewerken]

King werd geboren in Cleveland, Ohio. Na uitval van de Kent State University, liep hij een illegale bookmaker operatie, en werd beschuldigd voor de moord op twee mannen in afzonderlijke incidenten 13 jaar van elkaar. Voor de eerste moord werd hij vrijgesproken voor zelfverdediging nadat bleek dat King de man in de rug geschoten heeft, terwijl hij probeerde om een van ​​Kings gokhuizen te beroven.[1] King werd veroordeeld voor de tweede moord in 1966 nadat hij schuldig werd bevonden aan het dood stampen van een medewerker, die hem $600 schuldig was. In een ontmoeting met Kings advocaat, verminderde de rechter Kings oordeel naar doodslag waarvoor King iets minder dan vier jaar in de gevangenis moest doorbrengen.

Carrière[bewerken]

King ging de bokswereld in na het overtuigen van Muhammad Ali om te boksen in een liefdadigheid tentoonstelling voor een lokaal ziekenhuis in Cleveland met de hulp van zanger Lloyd Price. Al vroeg is hij een samenwerking aangegaan met een lokale promotor genaamd Don Elbaum, die al een stal van boksers heeft in Cleveland en jarenlange ervaring in het boksen.

In 1974, onderhandelde King om een ​​wedstrijd in het zwaargewicht kampioenschap te promoten tussen Muhammad Ali en George Foreman in Kinshasa, Zaïre, in de volksmond bekend als "The Rumble in the Jungle". De strijd tussen Ali en Foreman was een langverwachte gebeurtenis. Kings rivalen hebben getracht om de wedstrijd te promoten, maar King was in staat om het bedrag van 10 miljoen dollar veilig te stellen door middel van een overeenkomst met de regering van Zaïre.

King hield stand aan zijn positie als een van de meest vooraanstaande promotors het volgende jaar met het derde gevecht tussen Ali en Joe Frazier in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, die King als de "Thrilla in Manilla" heeft benoemd.

Controversies[bewerken]

Don King is onderzocht op mogelijke connecties met de georganiseerde misdaad. Hij is beschuldigd voor het hebben van connecties met gangster John Gotti en zijn Gambino familie.

Bronnen, noten en/of referenties